Rudnici boksita zaključuju novi ugovor sa Neksanom: "Minimalna zarada, niko neće na biro rada"

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, zadovoljan je što će ugovor biti potpisan jer je time izbjegnuto da radnici završe na Birou rada
54 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.10.2014. 17:09h

Odbor povjerilaca Rudnika boksita odobrio je zaključivanje novog poslovno-tehničkog ugovora sa kompanijom Neksan, koji će omogućiti organizovanje proizvodnje i isplatu zarada.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, kazao je agenciji Mina-business da će se ugovor zaključiti ovih dana i već u ponedjeljak početi proizvodnja na rudokopu Zagrad.

"Svih 310 radnika dobijaće zarade, da li po minimalnoj cijeni od 240 eura ili u nešto većem iznosu, zavisiće od radnog angažmana, ali je sigurno da niko neće na Biro rada", rekao je Cicmil nakon sastanka Odbora kojem su prisustvovali i predsjednici obje sindikalne organizacije Boksita.

O ostalim detaljima poslovno-tehničke saradnje, koja će biti zaključena na rok od tri mjeseca, Cimil za sada nije mogao ništa više da kaže.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, zadovoljan je što će ugovor biti potpisan jer je time izbjegnuto da radnici završe na Birou rada.

"Potpisivanje ugovora i pokretanje proizvodnje omogućava nam i da sa ministarstvima ekonomije i rada i socijalnog staranja iznađemo rješenje za naše ključne zahtjeve - povezivanje staža i realizaciju socijalnog programa", rekao je Bojanović.

Ti razgovori, kako je kazao, trebalo bi da počnu tokom naredne sedmice.

Neksan je do 1. septembra na osnovu tremjesečnog ugovora o isporuci rude, redovno obezbjeđivao novac za organizovanje proizvodnje i isplatu zarada zaposlenima u Boksitima.

Ruda je do sada samo lagerovana, jer nije pronađen kupac.

Bonus video: