Predloženo smanjenje administrativnih taksi

„Sve izmjene zakona su za pohvalu, ali ostaje pitanje zbog čega tek danas ovo radimo i zašto su građani svih ovih godina plaćali neuporedivo visoke takse“, naveo je Radunović (DF)
107 pregleda 1 komentar(a)
Novo Radović, Foto: Luka Zeković
Novo Radović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.10.2014. 14:31h

Skupština je završila raspravu o predloženim izmjenama i dopunama zakona o administrativnim taksama i akcizama, o kojima će se poslanici naknadno izjasniti.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Novo Radović, rekao je da će izmjene i dopune Zakona o administrativnim taksama doprinijeti stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

„Osnovni razlozi za izmjene i dopune Zakona o administrativnim taksama uslovljeni su potrebom da se smanji visina postojećih taksi koje se plaćaju za pojedine spise i radnje pred organima državne uprave, u cilju smanjenja administrativnih barijera i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta“, rekao je Radović.

Predlaže se oslobađanje od plaćanja administrativnih taksa za zahtjeve i žalbe koje se podnose Komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Odredbama se predlaže i ukidanje, odnosno smanjenje visine postojećih administrativnih taksi, koje se plaćaju za pojedine spise i radnje koje donosi Ministarstvo unutrašnjih poslova. To se odnosi na izdavanje, odnosno produženje oružnog lista, zamjenu i produženje roka važenja vozačke dozvole, kao i usklađivanje visine administrativne takse, koja se plaća za nabavku oružja i izdavanje oružnog lista za potrebe bavljenja lovom i sportskim streljaštvom, sa standardima Evropske unije (EU).

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, pitao je predstavnike predlagača zbog čega se tek sada došlo u situaciju da se spuštaju tarife.

„Sve izmjene zakona su za pohvalu, ali ostaje pitanje zbog čega tek danas ovo radimo i zašto su građani svih ovih godina plaćali neuporedivo visoke takse“, naveo je Radunović.

On je saopštio da će poslanici DF-a glasati za predložene izmjene i dopune zakona.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da poslanici te partije neće podržati predložene izmjene i dopune, ocijenivši da takse ne mogu biti iste za sve, odnosno da ne mogu biti određeni isti nameti za građane sa različitim primanjima.

„Rekli ste da ćete smanjiti takse i olakšati biznis ambijent. Kome biznis ambijent? Smanjili ste iznose za nabavljanje i nošenje oružja. Je li to pravimo prostor za jedan biznis ambijent, a da ga građani plate?“, pitao je Damjanović.

On je pitao predstavnike predlagača da li su razmišljali o uvođenju modela koji je zaživio u nordijskim zemljama, prema kojem građani sa većim prihodima više plaćaju.

Njega je zanimalo i koji će indirektni porez predlagači da podignu, da li će to biti porez na dodatu vrijednost (PDV) ili neki drugi, kako bi nadomjestili „olakašavanje biznis ambijenta“.

Poslanike je zanimao i fiskalni uticaj predloženih izmjena na budžet, ali je Radović objasnio da je fiskalni uticaj malo teže precizno izvesti.

Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, napravljene su izmjene kojima je izjednačen status proizvođača i uvoznika akciznih proizvoda.

Imajući u vidu da akcizni proizvodi najvećim dijelom potiču iz uvoza, najcjelishodnije je, kako se navodi u predloženom zakonu, da sistem odloženog plaćanja akcize prati Uprava carina.

Odredbama zakona se predlaže smanjenje visine akcizne obaveze za fino rezani duvan, sa 40 EUR po kilogramu na 25 EUR po kilogramu, imajući u vidu visok nivo akcize za taj proizvod u odnosu na okruženje.

To bi, kako je ocijenjeno, doprinijelo da se proizvodači fino rezanog duvana registruju kao akcizni obveznici i smanji promet tog proizvoda na sivom tržištu.

Odredbama zakona se, u cilju podsticaja razvoju turizma, predlaže uvođenje prava na povraćaj cjelokupne akcize za mineralna ulja koja se koriste za upotrebu mehanizacije koja služi za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima.

Specifična akciza na cigarete bila bi povećana sa ovogodišnjih 36 centi po paklici na 44 centa u 2019. godini. Stopa proporcionalne akcize postepeno bi se smanjila sa 35 odsto prosječne ponderisane maloprodajne cijene cigareta u ovoj godini na 33 odsto u 2019. godini

Damjanović smatra da je neprihvatljivo loša dinamika akciznog kalendara

„Takav akcizni kalendar nije dobar za Crnu Goru“, ocijenio je Damjanović.

Skupština je u dnevni red uvrstila i Predlog dopune Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, koji je podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić.

Dopunom zakona obračun plate se tretira kao izvršna isprava.

„Suština je da je poslodavac dužan izdati radniku obračunsku listu koja će imati težinu izvršne isprave. Radnik će tako bez komplijkovanih sudskih postupaka moći da naplati svoja potraživanja“, objasnio je Vučinić.

Bonus video: