Povjerioci Rudnika boksita u srijedu o saradnji sa Neksanom

Neksan bi trebalo da organizuje proizvodnju u Rudnicima boksita i isplaćuje zarade s obirom na to da nije stigla ni jedna ponuda na tender za prodaju imovine
52 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.10.2014. 20:17h

Odbor povjerilaca Rudnika boksita izjasniće se sjutra, u srijedu, o budućoj poslovnoj-tehničkoj saradnji sa kompanijom Neksan.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, kazao je agenciji Mina-business da se Odbor povjerilaca i danas sastao, a ostalo je još samo da se razmotri zahtjev Neksana o čuvanju lageorvane rude i nakon završetka tromjesečnog ugovora o saradnji, u sučaju da se pojavi kupac za imovinu Rudnika.

"Neophodno je precizirati tačan period do kad bi se ta ruda mogla čuvati, jer je kompanija Neksan tražila da u slučaju da ne pronađe kupca kojem bi je isporučila, ona bude lagerovana i do godinu, što bi moglo predstavljati problem za ulazak potencijalnog kupca imovine Boksita", objasnio je Cicmil.

Sastanku Odbora povjerilaca, pored Cicmila, prisustvovao je i predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović.

Bojanović je agenciji Mina-business rekao da su svi članovi Odbora povjerilaca zainteresovani da se što hitnije iznađe rješenje za Boksite i da se zbog toga nada da će se i za ovo pitanje Neksana o lagerovanju rude postići dogovor.

"Mislim da bi Odbor povjerilaca prihvatio da kompanija Neksan organizuje proizvodnju i isplaćuje zarade ukoliko se iznađe rješenje i za ovaj zahtjev. Time bi se izbjeglo da 310 radnika završi na Birou rada", kazao je Bojanović.

Neksan bi trebalo da organizuje proizvodnju u Rudnicima boksita i isplaćuje zarade s obirom na to da nije stigla ni jedna ponuda na tender za prodaju imovine.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, rekao je ranije agenciji Mina-business da je riječ o saradnji koja treba da bude ovjerena poslovno-tehničkim ugovorom nakon 7. oktobra.

"U suštini dogovor je postignut, ali je neophodno sačekati taj rok nakon čega bi trebalo da ga verifikuje Odbor povjerilaca i prihvate zaposleni u Boksitima", kazao je Davidović.

Davidović je do 1. septembra na osnovu tremjesečnog ugovora o isporuci rude, redovno obezbjeđivao novac za organizovanje proizvodnje i isplatu zarada zaposlenima u Boksitima.

Ruda je do sada samo lagerovana, jer nije pronađen kupac.

Bonus video: