Nikšić: Kooperanti mljekare traže sastanak sa Grbovićem

„Ne interesuje nas njegov tehnološki proces i proizvodnja sira, potrebne su nam naše pare“, kazao je Đurđevac
68 pregleda 1 komentar(a)
Kooperanti Nike, Foto: Svetlana Mandić
Kooperanti Nike, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.10.2014. 11:54h

Kooperanati nikšićke Mljekare Nika, kojima se u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura, okupili su se danas ispred kapije firme i zatražili od predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, pomoć u naplati potraživanja.

Mitar Đurđevac je u ime nezadovoljnih farmera kazao da su im ukupna dugovanja na početku protesta iznosila 150 hiljada eura, a da su sada porasla na više od 200 hiljada eura.

„Samo meni za isporučeno mlijeko Nika duguje 28 hiljada eua i ako se nastavi ovako više nemamo čime prehraniti stoku. Prošlo je 15 mjeseci, a da novac nijesmo dobili i bićemo prinuđeni da ostavimo jedni ili dvije krave, a sve ostalo na klanicu“, kazao je Đurđevac.

Prema njegovim riječima, kooperanti više ne vjeruju u obećanja koja su više puta pogažena, kao i u, kako je rekao, najnoviju priču direktora koji je kazao da sada moraju da mijenjaju proizvodni plan i tehnološki proces.

„Ne interesuje nas njegov tehnološki proces i proizvodnja sira, potrebne su nam naše pare“, kazao je Đurđevac.

Izvršni direktor Nike, Tomislav Žižić saopštio je da više ne može određivati rok isplate, dok ne dobije potvrdu da je novac uplaćen.

„Tražili su mi jutros instrukcije za plaćanje i saopštili da bi novac mogao da se pusti eventualno tokom dana. Kao razlog odlaganja objašnjeno mi je da je došlo do promjene proizvodnog programa“, objasnio je Žižić.

Prema njegovim riječima, Nika će u narednom periodu deset tona mlijeka dnevno prerađivati u sir koji će se izvoziti u Rusiju.

„Izradom biznis plana napravljena je tehnička greška, pa su ponovo slati svi podaci. Dobio sam informaciju da je u ponedjeljak konačno urađen biznis plan sa finansijskim pokazateljima, bez koga se ne može ulaziti u pregovore o reprogramu kredita“, naveo je Žižić.

Mljekaru bi trebalo da preuzme ukrajinska firma Tera fud, kojoj će dosadašnji vlasnik Aleksandar Božović prepustiti stoprocentno vlasništvo, pod uslovom da preuzmu cjelokupan dug Nike prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima.

On je farmerima kazao da ih je molio da makar uplate 25 hiljada EUR da bi mogli platiti struju i izdvojiti bar deset hiljada kooperantima.

Žižić je dodao da očekuje pozitivan odgovor, mada, kako je rekao, više ne može navoditi rokove.

Kada su u pitanju planovi Terra food-a, Žižić je saopštio da će se maksimalno ulagati u proizvodnju, kao i da je već dobio potvrdu od četiri ili pet mljekara u Srbiji za uvoz mlijeka u narednoj godini.

„Biznis planom predviđeno je da će se od domaćih kooperanata preuzimati dnevno od deset do 15 hiljada litara mlijeka, a iz Srbije sedmično oko 100 tona, jer smo svjesni da ne možemo tako brzo vratiti povjerenje domaćih proizvođača“, kazao je Žižić.

Ukupna dugovanja Nike iznosila su oko 2,5 miliona eura, a mljekara, uz kooperante, duguje i do 17 zarada zaposlenima, kojima ni radni staž nije povezan pet godina.

Bonus video: