Legalne paklice cigareta jeftinije za 20 do 40 centi

Distributeri duvanskih proizvoda od danas smanjuju cijene, zbog nižih akciza. Vlada oborila akcize zbog cvjetanja sivog tržišta
848 pregleda 24 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2018. 17:19h

Cijena paklice cigareta u legalnoj prodaji od danas će biti niža za 20 do 40 centi, saopštili su “Vijestima” zastupnici vodećih duvanskih brendova.

Vlada je u julu ove godine zbog drastičnog pada legalne prodaje i smanjenja naplate akcija odlučila da specifičnu akcizu smanji za 20 centi po prosječnoj paklici, a proporcionalnu zadrži na 32 odsto maloprodajne cijene. Tokom prošle godine Vlada je tri puta povećala akcize na cigarete, što je prepolovilo legalno tržište cigareta usljed organizovanog šverca. Sve to uslovilo je da su cijene cigareta na crnom tržištu bile i dvaput veće od sličnih na uličnom tržištu.

Direktor uvoznika “Plus” Prokopije Perić kazao je da će cijene cigareta brendova koje oni zastupaju od danas biti niže za 20 do 30 centi.

“Cijene JTI programa (Japan Tobacco) su korigovane za 0,30 eura dok smo ostale, jeftinije programe korigovali za 0,20 eura po paklici. Trenutno najprodavanije cigarete na tršištu ‘winston XS long’ će koštati 2,30 eura, ‘winston tact’ 2,20 eura dok će veliki broj proizvoda biti po cijeni od dva eura kao što su ‘fast’ i ‘monus slims’. ‘Sobranie’, najprodavanija cigareta u premijem segmentu po novom cjenovniku koštaće 3,4 eura po paklici”, kazao je Perić.

On je naveo da su tehnički preduslovi za smanjenje cijene riješeni.

“Mi smo među prvima donijeli odluku da odmah primijenimo nove cijene, tako da očekujem da će i naša konkurencija učiniti isto. To se vjerovatno od strane potrošača i očekivalo s obzirom na to da smo trenutno najveći uzvonik cigareta i učestvujemo sa 39% u ukupnom iznosu uplaćene akcize”, naveo je Perić.

Direktorica uvoznika “Neregelia” Ljilja Pižurica kazala je da će cijene cigareta brendova koje oni zastupaju biti smanjene.

“Zakon o zaštiti konkurencije ograničava nas i naše klijente da komentarišemo unaprijed naše poslovne planove. Ipak, možemo reći da je glavni razlog skorijeg, nesrazmernog rasta cijena cigareta bio rast akciza i da ćemo se kako do sada, tako i ubuduće cjenovno prilagođavati visini akcize. Imajući sve to u vidu, danas su u Službenom listu objavljene nove cene cigareta iz našeg portfolia”, navela je Pižurica.

Iz kompanije “Filip Moris” kazali su da će od danas cijene cigareta čiji su zastupnici biti niže i za 40 centi.

“Cijena „crvenog marlbora“ spustila za čak 40 centi, tako da će paklica ovih cigareta u legalnoj prodaji koštati 3,2 eura. Rekordno sniženje od 40 centi imale su i cigarete istog proizvođača L&M slims, koje će koštati dva eura, što je najniža cijena legalnih cigareta u Crnoj Gori”, naveli su iz ove kompanije.

Ministar finansija Darko Radunović u julu je obrazlažući odluku o smanjenju akciza priznao da je bila greška povećanje akciza tri puta u 2017. godini i da nijesu očekivali da će ovoliko porasti crno tržište duvanskih proizvoda.

Najavio je tada da će ovu mjeru pratiti veće kontrole kako bi se eliminisali distributivni centri nelegalnih duvanskih proizvoda i njena prodaja na uličnom tržištu.

Kazao je da pad prodaje legalnih cigareta iznosi 40 odsto, ali da je zabrinjavajuće što je pad povećan u junu, zbog čega su se odlučili na mjeru smanjenja akciza.

“Očekujem da će smanjenje akciza i povećane kontrole eliminisati crno tržište i zaustaviti pad državnih prihoda od akciza”, kazao je Radunović.

Uvoznici kažu da je potrebno i odlučno krenuti u suzbijanje šverca

Perić je podržao odluku Vlade o smanjenju akciza, navodeći da je time ispunjen jedan od najvažnijih preduslova za uvećanje legalnog tržišta, ali da je “na potrošačima da odluče da li će to učiniti ili ne”.Pižurica vjeruje da će smanjenje akciza na duvanske proizvode popraviti, kako je kazala, trenutno neodrživu situaciju na tržištu duvanskih proizvoda.

“Imajući u vidu da je neplanski rast akciza doveo do ekspanzije crnog tržišta koje je nažalost enormno naraslo, neophodno je da paralelno sa ovom mjerom, država krene u odlučnu borbu za suzbijanje nelegalne trgovine duvanskim proizvodima”, kazala je Pižurica.

Iz “Filip Morisa” su juče saopštili da je do velikog rasta cijena legalnih cigareta i cvjetanja sivog tržišta u proteklom periodu došlo zbog rasta akciza, pa njihovo smanjenje “pozdravljaju kao hrabru političku odluku, koja predstavlja prvi korak ka stabilizaciji tržišta duvanskih proizvoda”.

Bonus video: