Vučinić: Opet ću krenuti na Vladu, samo će to biti žešće

157 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Janko Vučinić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.10.2014. 05:54h

Ne kajem se što sam to uradio jer sam želio da spasem živote ljudi koji su deset dana štrajkovali glađu na pločniku ispred Vlade. Uradiću to ponovo i to u radikalnijem obliku ako nastave da pljačkaju i ponižavaju radnike i državu, kazao je sinoć “Vijestima” poslanik DF-a Janko Vučinić nakon što je podgoričko tužilaštvo protiv njega podnijelo krivičnu prijavu zbog incidenta na protestu pred Vladom u četvrtak.

Krivična prijava podnijeta je prvog radnog dana nakon što je premijer Milo Đukanović pozvao nadležne da utvrde “kakvih sve elemenata ima u takvom postupanju, ko god da je nosilac“. Đukanović je u petak ocijenio da je pokušaj upada u zgradu Vlade tokom protesta metalaca „elementarna neodgovornost, nevaspitanje i nepoštovanje države u čije se ime sjedi u poslaničkim klupama“.

Vučinić je na tom protestu, nakon što su iz Vlade odbijali razgovor sa radnicima Metalca, koji su pred njenom zgradom protestovali 19 dana od čega 10 štrajkujući glađu, pozvao radnike da sa njim uđu u zgradu Vlade. Policija im to nije dozvolila nakon čega je došlo do guranja u kojem su radnici i penzioneri iz Metalca i drugih propalih preduzeća uspjeli da bezbjednosnu ogradu pomjere do ulaza. Protiv deset radnika iz raznih firmi, koji su u saopštenju policije označeni inicijalima, S. M., R. J., M. Č., D. K, B. Đ., V. S., B. Z., R. D., N. R. i P. K., podnijeta je prijava zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru (drsko ponašanje), dok je protiv M.D. podnijeta prijava zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru (grubo vrijeđanje).

“Drsko ponašanje”: Vučinić (lijevo) sa radnicima Metalca prilikom pokušaja da uđu u Vladu

“Ti radnici su bili na izmaku snaga, životi su im bili ugroženi. Da nismo tako reagovali još bi čekali na odgovor Vlade i možda neko od njih ne bi bio među živima. Izgleda da iz Vlade ne razumiju patnje naroda koje su izazvali jer su odgovorili na poziv za odgovor tek nakon tog incidenta”, kazao je Vučinić. On je naveo da je spreman da to ponovo uradi kada god “ova izdajnička Vlada, koja radi samo za svoj lični interes”, ugrozi prava radnika koje je osiromašila i dovela na ivicu egzistencije. Vučinić je rekao da je tužilaštvo podnijelo prijavu protiv njega i radnika tek kada su dobili poruku premijera što pokazuje za koga rade i koliko su nezavisni.

Predsjednik sindikata Metalca Radisav Jauković kazao je da je tužilaštvo trebalo da traži krivce za uništeno preduzeće i za uzroke koji su ih doveli do toga da štrajkuju glađu ispred Vlade, a ne da podnosi prijave protiv Vučinića i njegovih kolega.

“Prema inicijalima mogu da zaključim da se te prijave odnose na mene i kolege Mitra Čurovića, Veselina Strunjaša, Dragana Koprivicu, Buda Zekovića”, kazao je Jauković. On je naveo i da nije tačno da nisu imali prijavljen protest, za šta ih optužuju u prijavi. Očekuje da će ministar ekonomije Vladimir Kavarić ispuniti dogovor o isplati 14 zarada, povezivanju staža za 33 mjeseca i isplati otpremnina, i da Vlada u četvrtak donese takvu odluku.

Poziv na otpor je tri godine robije

Prema Krivičnom zakoniku, Vučinuću prijeti zatvorska kazna do tri godine. Okrivljen je za kršenje člana 378 tog Zakona u kojem piše “onaj ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa ili prema službenom licu u vršenju službene radnje, kazniće se zatvorom do tri godine”.

U saopštenju Uprave policije navedeno je da je pozvao okupljene da sa radnicima firme „Montevar Metalac“ uđu u zgradu Vlade, uprkos upozorenju policijskih službenika i da je zajedno sa drugima gurao zaštitnu ogradu pokušavajući da nasilno probije ogradu i policijski kordon. Zamjenik osnovnog državnog tužioca se, kako navode, izjasnio da u ponašanu Vučinića ima elemenata bića krivičnog djela, a za radnike je podnio samo prekršajne prijave.

Bonus video: