MANS i Green Home: Neozbiljne pripreme za izgradnju postrojenja u Lastvi Grbaljskoj

"Javnost je do danas ostala uskraćena za brojne informacije o projektu, što je nedopustivno kada se ima u vidu da jedan njegov dio predstavlja izgradnja dalekovoda od crnogorskog primorja do Pljevalja, koji će koštati najmanje 100 miliona eura i koji će finansirati crnogorski građani"
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2014. 15:38h

Problemi u izgradnji konvertorskog postrojenja u Lastvi Grbaljskoj, kao dijela ukupnog projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, pokazuju koliko su bile neozbiljne i površne pripreme za realizaciju čitavog projekta, ocijenjeno je iz MANS-a i Green Home.

Oni su kazali da Vlada taj projekat proklamuje kao jedan od prioritetnih, i podsjetili da se njegova ukupna vrijednost procjenjuje na više od 700 miliona eura.

"U tom smislu, zvuče naivno poslednji izgovori da je zbog lošeg idejnog projekta, odnosno zbog činjenice da je zemljište na kojem će se graditi konvertorsko postrojenje u Lastvi Grbaljskoj isuviše mekano, sada potrebno izdvojiti dodatnih 14 miliona eura, iako je prvobitno bilo procijenjeno da će izgradnja postrojenja koštati 22 miliona", kaže se u zajedničkom saopštenju MANS-a i Green Home.

Prema njihovim riječima, najnoviji razvoj događaja ni malo ne iznenađuje, jer na vrijeme, kako smatraju, nijesu obezbijeđene kvalitetne studije i prave procjene o ekonomskoj i ekološkoj opravdanosti izgradnje podmorskog kabla između dvije države, "zbog čega treba očekivati niz novih problema u njegovoj realizaciji".

"Crnogorska javnost je, i pored velikog interesovanja, do danas ostala uskraćena za brojne informacije o ovom projektu, što je posebno nedopustivno kada se ima u vidu da jedan njegov dio predstavlja izgradnja dalekovoda od crnogorskog primorja do Pljevalja, koji će koštati najmanje 100 miliona eura i koji će finansirati crnogorski građani", podsjetili su iz tih NVO.

Pored toga, kako su objasnili, planirano je da dalekovod prolazi kroz dva nacionalna parka, koja su zaštićena područja, "dok će samo konvertorsko postrojenje u Lastvi Grbaljskoj, na lokaciji na kojoj će biti sagrađeno, izazvati trajne promjene tog prostora".

"Takođe, javna rasprava koja je vođena za Detaljni prostorni plan i Stratešku procjenu uticaja nije dala očekivane odgovore budući da su dokumenti koji su predstavljeni javnosti bili nedopustivo lošeg kvaliteta, nepotpuni i sa nizom netačnih informacija", naveli su iz MANS-a i Green Home.

Oni su podsjetili da je u toku rasprave inicirana izrada dopunskih studija, I pojasnili da je njihova finalizacija uslijedila tek nakon završetka javne debate.

"Sve ovo dovoljno govori u prilog tome da od početka nije postojala volja da se na realan i objektivan način sagledaju svi aspekti projekta, posebno njegove ekonomske i ekološke strane, već da je javna rasprava poslužila samo kao opravdanje za unaprijed sklopljene tajne dilove u kabinetima premijera Crne Gore Mila Đukanovića i bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija", smatraju u NVO organizacijama.

Oni su kazali da se, kao posljedica takvog pristupa i ignorisanja mišljenja javnosti, danas kasni sa realizacijom ovog posla u svim njegovim segmentima.

Iz MANS-a i Green Home su podsjetili da je izgradnja konvertorskog postrojenja u oktobru ove godine trebalo da bude završena, i kazali da se javnosti sada se saopštava da se izvođač ne može još da počne radove zbog lošeg idejnog projekta.

"Konačno, treba li podsjećati da smo nedavno kao posledicu “fingiranja” ovog procesa i nesaradnje sa Hrvatskom morali mijenjati i prethodno “procijenjenu“ trasu dijela podvodnog kabla o kojoj domaća javnost još nista ne zna, što je sve nagovještaj niza novih problema koji se mogu očekivati u realizaciji projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: