Gvozdenović jedri iz marine bez dozvole

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, korišćenje objekata dozvoljeno je tek nakon pribavljanja upotrebne dozvole
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2014. 18:32h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i ministar pravde Duško Marković isplovili su 13. septembra na drugoj po redu Diplomatskoj regati u Crnoj Gori brodovima iz novoizgrađene druge faze marine Porto Montenegro, iako još nije dobila upotrebnu dozvolu.

Svih 19 jedrilica kojima su po tom kišnom danu Bokom jedrili ministri, domaći i strani biznismeni i diplomate, bile su vezane i na regatu su krenule sa novih priveznih pontona, postavljenih sa jugozapadne strane mula IV Porto Montenegra, u novoizgrađenom dijelu marine, za koji još nije pokrenut postupak dobijanja upotrebne dozvole.

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, korišćenje objekata dozvoljeno je tek nakon pribavljanja upotrebne dozvole. U evidenciji na sajtu ministarstva održivog razvoja i turizma, nema podataka da je kompanija „Adriatic Marinas" kao investitor podnijela formalni zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole za novoizgrađeni dio marine u Tivtu, niti da je oformljena komisija za njegov tehnički prijem.

Ukrcavanje učesnika regate

Po istom zakonu inspektor za građevinarstvo dužan je da zabrani korišćenje objekta za koji nije izdata upotrebna dozvola, što se u ovom slučaju još nije dogodilo jer su u novoizgrađenom dijelu Porto Montenegra i juče bile vezane jahte. Inspekcija je bila dužna da „Adriatic Marinasu" zbog otpočinjanja koričenja objekta bez upotrebne dozvole, „odreže" novčanu kaznu koja se kreće od 2.000 do 40.000 eura.

Nadležno ministarstvo održivog razvoja i turizma ni nakon osam dana nisu odgovorili na pitanja „Vijesti" u vezi sa korišćenjem novog dijela elitne tivatske marine bez izdate upotrebne dozvole. Saradnici ministra Gvozdenovića ni jesu odgovorili ni da li je njihov šef, ukrcavajući se na jahtu u novom dijelu marine, svjesno doprinio kršenju zakonskih odredbi, te da li se ovakav postupak ministra Gvozdenovića i njegovog resora, „može smatrati indolentnim odnosom prema njihovim zakonskim dužnostima, ili, pak, potrebom da se investitoru svjesno izlazi u susret i mimo zakonskih propisa države Crne Gore".

Ministarstvo ćuti o specijalnom statusu Adriatic Marinasa

Premijer Milo Đukanović se nedavno na Miločerskom razvojnom forumu hvalio svojim uspjesima u „čuvanju investitora1* i posebno naglasio „inventivan pristup državnih organa investitorima, bez koga danas ne bi smo imali hotel „Regent" u Porto Montenegru. Gvozdenovićevo ministarstvo je kompaniji „Adriatic Marinas" tek 23. septembra prošle godine, izdalo upotrebnu dozvolu za prvu fazu elitne tivatske marine, koja se nesmetano komercijalno koristi još od 2010. Gvozdenović i njegovi saradnici nisu odgovorili na pitanje kako je to bilo moguće, te da li ovakvo postupanje govori da Ministarstvo održivog razvoja i turizma svjesno daje poseban status kompaniji „Adriatic Marinas", izizumajući je od zakonskih obaveza koje treba da važe za sve u Crnoj Gori. Nije odgovoreno ni na pitanje čime je ova kompanija zaslužila privilegovan položaj.

Galerija

Bonus video: