STALI U ZAŠTITU VUČINIĆA

Radnici Metalca: Država da se bavi neodgovornim poslodavcima

Predsjednik Sindikata Metalaca, Radisav Jauković, poručio je svima u Crnoj Gori da jedinu odgovornost za sve što se tokom štrajka glađu dešavalo ispred zgrade Vlade imaju radnici i sindikalni predstavnici
56 pregleda 6 komentar(a)
Protesti Metalac, Foto: Savo Prelević
Protesti Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.10.2014. 13:28h

Radnici nikšićkog Montavar Metalca pozvali su Skupštinu da usvoje zakon koji će štiti prava zaposlenih od neodgovornih poslodavaca, umjesto da se bavi navodnom odgovornošću poslanika Demokratskog fronta (DF), Janka Vučinića, za njihov protest ispred zgrade Vlade.

Predsjednik Sindikata Metalaca, Radisav Jauković, poručio je svima u Crnoj Gori da jedinu odgovornost za sve što se tokom štrajka glađu dešavalo ispred zgrade Vlade imaju radnici i sindikalni predstavnici.

"Nikako se ne može kriviti, niti prozivati Vučinić, koji je bio uz nas, kao i brojni drugi okupljeni u znak podrške. Poručujemo poslanicima da se ne bave pričama o Vučiniću i našim protestima, već da što prije usvoje neophodne zakone za zaštitu zaposlenih", kazao je Jauković u ime okupljenih radnika u prostorijama Metalca.

On smatra da bi nadležni u državi trebalo prevashodno da se bave uzrokom štrajka glađu radnika Metalca, koji su ga prekinuli u petak i dešavanjima ispred Vlade, a ne posljedicama.

"Raspolažemo i pisanim dokazima o našim uzaludnim obraćanjima i pozivima za pomoć u rješavanju situacije u Metalcu svim nadležnim institucijama, počev od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, zbog čega smo bili primorani da se sami borimo za svoja prava", naveo je Jauković.

On je dodao da će zbog situacije u kojoj se nalaze radnici poslanici imati posla koliko hoće, ukoliko što prije izglasaju zakon koji bi obavezao poslodavce da zaposlenima moraju isplaćivati zarade i uplaćivati doprinose.

Jauković je podsjetio da su radnici Metalca, nakon devet dana, u petak prekinuli štrajk glađu i vratili se iz Podgorice vjerujući obećanju ministra ekonomije, Vladimira Kavarića. Oni čekaju da Vlada na sjednici u četvrtak zauzme stav oko njihovih zahtjeva.

"Optimisti smo i vjerujemo da će biti kako nam je obećao Kavarić. Do tada ćemo se i dalje svakodnevno okupljati u fabrici, kao i zbog preuzete obaveze čuvanja imovine, koju nećemo prepustiti dok se ne riješi situacija u vezi sa našim zahtjevima", kazao je Jauković.

On smatra da bi pitanjem hapšenja reketaša koji su iznuđivali novac od vlasnika Montavar Metalca trebalo da se bavi policija i tužilaštvo, a ne radnici.

"Za radnike su to klanovi slični jedni drugima, koji se između sebe obračunavaju. To je naručena priča u ovoj situaciji u koju radnici ne vjeruju, kao što ne vjeruju ni dosadašnjem vlasniku Nikoli Furundžiću", saopštio je Jauković.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade tražeći isplatu 14 zaostalih zarada, povezivanje radnog staža za 33 mjeseca i obezbjeđivanje otpremnina.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je IRF izdao garanciju.

Preporučujemo za Vas