Radnici sa sjevera upozorili: Pješice ćemo krenuti ka Skupštini

Predstavnik GRO Radnik, Svetozar Čabarkapa, kazao je da je inicijativu radnika sa sjevera na sjednici Skupštine Opštine Bijelo Polje podržao jedino odbornik Socijalističke narodne partije (SNP)
7 komentar(a)
Gornji Ibar protest, Foto: Aida Skorupan
Gornji Ibar protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 06.10.2014. 11:56h

Radnici sa sjevera će pješice krenuti prema Skupštini, ukoliko ne bude prihvaćena njihova inicijativa da im se omogući penzionisanje pod istim uslovima kao radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) i nikšićke Željezare.

Predstavnik radnika rožajskog Gornjeg Ibra, Sadik Klimenta, kazao je da su radnici sa sjevera odlučni da istraju u inicijativi da se onima koji su ostali bez posla zbog loše privatizacije ili uništavanja preduzeća, a imaju najmanje 30 godina radnog staža, kroz izmjenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), omogući penzionionisanje pod istim uslovima kao radnicima KAP-a i Željezare.

"Dogovorili smo se da, u slučaju ignorisanja naše inicijative, svi krenemo pješke prema Skupštini, gdje ćemo razapeti šatore u borbi za naša prava i odbranu Ustava", rekao je Klimenta.

On je dodao da su radnici sa sjevera opljačkani, osiromašeni i dovedeni na prosjački štap.

"Naša primanja su 70 eura sa Biroa rada iako imamo 30 i više godina radnog staža. Nemamo da platimo autobus da bi došli do Podgorice, ali imamo snage i hrabrosti da dođemo pješke, da se konačno pitamo za zdravlje", naveo je Klimenta.

Radnici sa sjevera su, kako je saopštio, inicijativu danas proslijedili članu skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Izetu Braliću, kako bi se ona našla na dnevnom redu prve naredne sjednice tog tijela.

Predstavnik GRO Radnik, Svetozar Čabarkapa, kazao je da je inicijativu radnika sa sjevera na sjednici Skupštine Opštine Bijelo Polje podržao jedino odbornik Socijalističke narodne partije (SNP).

"To govori da su skoro svi odbornici u bjelopoljskoj Skupštini izgleda tu radi sebe i svojih centrala u Podgorici. Slično je i u drugim opštinama na sjeveru, zbog čega smo odlučni da krenemo sami da se izborimo za svoja prava ukoliko nas iz Podgorice budu ignorisali", rekao je Čabarkapa.

On je najavio da će na protestnu šetnju, pored građana sjevera, biti pozvani i oni u Podgorici.

"Nemojte se igrati sa nama, jer nećemo dozvoliti da niko više ruši Ustav. Zašto se sada ne čuju one podgoričke nevladine organizacije koje se tobože bore za jednaka prava građana? Možda misle da građani na sjeveru nijesu bitni, da smo građani drugog reda. Zato pozivamo sve nevladine organizacije sa sjevera da nam se pridruže i pomognu da ostvarimo ista prava kao iz oni iz južnog regiona", naveo je Čabarkapa.

Predsjednik Invalida rada iz Rožaja, Hajran Murić, pozvao je tu populaciju sa sjevera Crne Gore da se podrži inicijativi radnika, u čijim se zahtjevima prepoznaju.

"Invalidi rada sa sjevera će se priključiti svim protestima koje budu organizovali radnici iz tog regiona", poručio je Murić.

Bonus video: