Iz Pobjede odlazi 50 radnika, za otpremninu se upisao i direktor

„Za sada niko nije dobio otkaz, ali je dio radnika na odmoru ili bolovanju. Teška je situacija, ali se borimo", rekao je predsjednik Sindikata u firmi Goran Popović
141 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2014. 05:59h

Oko 50 od ukupno 197 radnika izdavačkog preduzeća Pobjeda u stečaju prijavilo se za dobrovoljni odlazak iz te državne kompanije uz isplatu otpremnina iz državnog budžeta, potvrdio je „Vijestima" predsjednik Sindikata "Pobjede" Goran Popović.

„Za sada niko nije dobio otkaz, ali je dio radnika na odmoru ili bolovanju. Teška je situacija, ali se borimo", rekao je Popović „Vijestima".

Otpremnine bi trebalo da iznose od 5 do 15 hiljada eura.

Na spisku prijavljenih za otpremnine nalazi se i bivši izvršni direktor Pobjede Lav Lajović, koji je juče to potvrdio “Vijestima”.

Prema informacijama “Vijesti”, stečajni upravnik Mladen Marković nije imao potrebu za daljim radnim angažovanjem Lajovića a navodno su imali i nesuglasica. Proteklih 15-ak dana Lajović je bio na bolovanju. Stečajni upravnik Marković nije odgovarao na pozive i sms poruke na pitanja o odlasku Lajovića.

Prema nezvaničnim informacijama, bivši direktor Pobjede nije uspio da se dogovori o novom poslovnom aranžmanu sa potencijalnim kupcem imovine državnog preduzeća, firmom Media Nea, koja izdaje Dnevne novine. Prema nezvaničnim informacijama, Media Nea je zainteresovana za kupovinu ili preuzimanje upravljanja nad Pobjedom a zadržali bi oko 100 radnika.

Konačan spisak potraživanja povjerioca prema Pobjedi biće poznat danas, kada je zakazano ročište u Privrednom sudu. Do sada su prijavljena potraživanja od oko 10,8 miliona eura.

Stečajni postupak je pokrenut početkom avgusta na zahtjev Poreske uprave, kojoj ni jesu plaćeni porezi u iznosu od oko 1.154.000 eura. Poslije isteka tri mjeseca u Pobjedi će najvjerovatnije formalno biti proglašen bankrot i oglašena prodaja preostale imovine, tj. štamparije ovog preduzeća.

Media Nea je izvršni povjerilac, koji je prijavio 280 hiljada prethodno avansno uplaćenih. Ta firma ima i zalogu nad mašinama koje su u Pobjedi. Potraživanje ovog preduzeća je obezbijeđeno i vjerovatno će se upravo ono pojaviti kao kupac preostale imovine Pobjede, nakon formalnog proglašenja bankrota i objave javnog oglasa.

Bonus video: