Za njih su dva miliona eura sitnica

„Zadovoljni smo što je zvanično potvrđeno da je nestalo dva miliona, ali to je samo vrh ledenog brijega..."
14 komentar(a)
Danilo Popović Zoran Masoničić, Foto: Zoran Đurić
Danilo Popović Zoran Masoničić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2014. 19:28h

Revizija poslovanja Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koja je konstatovala nepravilnosti u poslovanju te organizacije, potvrdila je sve ono što su predstavnici zaposlenih godinama saopštavali i zbog čega su podnijete brojne krivične prijave, ocijenila je predstavnica Sindikalne organizacije zaposlenih u SSCG, Senka Rastoder.

Ona je navela da je u izvještaju revizora, kojeg je angažovao generalni sekretar Marko Nikčević, konstatovano da je prethodno rukovodstvo predvođeno predsjednikom Skupštine Danilom Popovićem i bivšim generalnim sekretarom Zoranom Masoničićem između dva kongresa napravilo manjak od dva miliona eura.

„Zadovoljni smo što je zvanično potvrđeno da je nestalo dva miliona, ali to je samo vrh ledenog brijega, odnosno dio finansijskog kriminala koji je urušio najstariju sindikalnu centralu u Crnoj Gori i doveo u pitanje elementarnu egzistenciju pedeset radnika Saveza“, saopštila je Rastoderova. Ona je pozvala Nikčevića da ne odustane od namjere da se utvrdi istina, tražeći personalnu odgovornost za finansijsku dubiozu i siromašenje organizacije, čiji se kapital procjenjuje na skoro 10 miliona eura.

Rastoderova navodi da je u izvještaju bivšeg Nadzornog odbora, na čijem čelu je bio Vuko Šćepanović, a koji je usvojen na vanrednom kongresu u novembru 2011, konstatovano da je sa raznih računa SSCG i fondova ove radničke organizacije nestalo između četiri i pet miliona eura.

„Zbog nestanka novca, predsjednik Nadzornog odbora je podnio krivičnu prijavu sa 210 strana dokaza. U tom dokumentu opisane su finansijske malverzacije preko kojih je novac sa računa SSCG završio u privatnim džepovima“, naglasila je Rastoderova. Istragu sumnjivih poslovnih poteza bivšeg rukovodstva SSCG su počeli specijalni tužilac protiv organizovanog kriminala i Vrhovno državno tužilaštvo po odvojenim tužbama Vuka Šćepanovića i predstavnika zaposlenih, navodi Rastoderova, dodajući da je izvještaj o tome usvojen prije tri godine.

„Prema tom izvještaju, sa više računa SSCG novac je prebacivan na druge račune, a kasnije pokrivan i prikrivan lažnim papirima. To se odnosi na period kada su na čelu Saveza bili Danilo Popović, Veselin Vujanović i Zoran Masoničić“, tvrdi Rastoderova.

Ona je dodala da je bivše rukovodstvo sindikata nepravilno utrošilo oko 16,5 miliona eura, koliko je Vlada uplatila za isplatu otpremnina radnicima čija su preduzeća ugašena usljed tranzicije.

Popović i šest firmi SSCG, sporni stanovi

Rastoderova je istakla da se u izvještaju o malverzacijama, između ostalog, navodi da se ne zna gdje je 1,9 miliona eura koji su bili na računu Stambenog fonda SSCG i kamata na 16,5 miliona dobijenih od Vlade koje su bile oročene. Piše da nema pola miliona koje su za tekuće poslovanje navodno prebačene Svinjogojskoj farmi i nikad nijesu vraćene SSCG, pola miliona navodne pomoći Obodu, 73 hiljade prebačene sa Fonda za edukaciju Fondu za stambeno-solidarnu izgradnju (CFSSI), ali je tu i otvaranje i zatvaranje šest firmi...

„Zanimljivo je da je predsjednik upravnih odbora gotovo svih tih firmi, koje je osnovao SSCG, bio Danilo Popović, predsjednik Skupštine koji je prije dva dana podnio ostavku. Pod istragom je i 18 stanova u Podgorici koji su navodno vraćene CFSSI, 40 stanova u Baru, kao i naših 68.000 nestalih sa računa Fonda za solidarnu stambenu izgradnju...”, navela je Rastoderova.

Bonus video: