Neksan će organizovati proizvodnju u Boksitima

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, rekao je agenciji Mina-business da je riječ o saradnji koja treba da bude ovjerena poslovno-tehničkim ugovorom nakon 7. oktobra
221 pregleda 1 komentar(a)
Rubnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rubnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.10.2014. 18:23h

Ukoliko se niko ne prijavi za kupovinu imovine nikšićkih Rudnika boksita naredne sedmice trebalo bi da bude potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između nikšićke firme Neksan i Boksita.

Danas su detalji saradnje dogovoreni u Beogradu, a sastanku sa vlasnikom Neksana Miodragom Davidovićem prisustvovali su stečajni upravnik, predstavnici poslovodstva i oba sindikata.

„Jako smo blizu da se dogovorimo pod uslovom da do ponedjeljka ne stigne ponuda za kupovinu Boksita. Odbor povjerilaca mora da verifikuje ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, a to se ne može dogoditi prije 7.oktobra. Očekujemo da redovna proizvodnja, ako sve bude teklo po planu, krene 15.oktobra“, kazao je Davidović „Vijestima“.

Rok za dostavljanje prijava za kupovinu imovine Boksita po početnoj cijeni od 10,75 miliona eura istekao je danas, dok će se 7.oktobra u Privrednom sudu obaviti otvaranje ponuda. Za sada nije stigla ni jedna ponuda, ali postoji mogućnost da je neka poslata poštom pa bi se na istu čekalo do ponedjeljka.

„Saradnja podrazumijeva to da Neksan organizuje proizvodnju što znači da ne bi plaćali obaveze po osnovu PDV-a dok ne prodamo rudu. Proizvodili bi u visini prethodna tri mjeseca, odnosno 20 hiljada tona na mjesečnom nivou“, kazao je Davidović i dodao da bi saradnja trajala dok se ne naže kupac za imovinu.

Stečajna uprava Boksita je krajem maja potpisala kupoprodajni ugovor sa nikšićkom firmom Neksan o isporuci 20 hiljada tona rude sa 15 odsto eventualnih odstupanja, za šta je nikšićka firma plaćala oko 410 hiljada eura. Vlasnik Neksana rudu je samo lagerovao, jer za istu nije obezbijedio kupca, tako da se na utovarno-pretovarnoj rampi Boksita nalazi oko 54 hiljade tona rude, koliko je proizvedeno za tromjesečni period.

Proizvodnja je obustavljena 29.avgusta zbog nagomilanih troškova proizvodnje, a radnici su tražili od nadležnih da omogući Neksanu da nastavi proizvodnju kako bi firma opstala do njene prodaje.

„Svih 312 radnika bi bilo preuzeto, ali se nadamo da će država početi da rješava socijalni program kako bi se stvorio prostor za povećanje plata radnicima koji ostaju“, kazao je Davidović. U Boksitima je od 312 radnika, za vrijeme tromjesečne proizvodnje u toku koje je Neksan kupovao rudu, bila uposlena polovina, a poslednja plata isplaćena je sredinom septembra u iznosu od 240 do 570 eura, u zavisnosti od toga da li su i na kojim poslovima bili radno angažovani.

U novembru prošle godine u Boksitima je uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko nije dostavio plan reorganizacije preduzeća. Ukupno prijavljenih potraživanja ima blizu 130 miliona eura.

Bonus video: