Protest u srijedu: Bivši radnici Radoja Dakića stopama radnika Metalca

"Đukanović umjesto da pogleda istini u oči i prizna grešku i izvini se radnicima, napada i grubo vrijeđa predstavnika radnika u Skupštini Crne Gore, čija je nadležnost da bira i razrješava predsjednika Vlade", kazao je Vukčević
71 pregleda 10 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Rajko Milić
Protest Metalac, Foto: Rajko Milić
Ažurirano: 04.10.2014. 12:33h

Koordinacioni odbor i nevladina organizacija (NVO) Udruženje manjinskih akcionara "Radoje Dakić" pozvali su sve bivše radnike te fabrike i učesnike protesta podrške Montavar Metalcu, da u srijedu dođu ispred Vlade kako bi podržali poslanika Demokratskog fronta (DF) Janka Vučinića.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da će bivši radnici tog preduzeća, koji se već šestu godinu okupljaju ispred zgrade Vlade, pokušati na isti način kao i radnici Metalca da riješe probleme.

"Očekujemo odziv svih radnika Radoje Dakića, kao i govornika na protestu podrške radnicima Metalca, koji je u četvrtak održan ispred zgrade Vlade", rekao je Vukčević.

Učesnici protesta podrške radnicima Metalca, koji je organizovan na inicijativu Vučinića, pokušali su, rušeći sigurnosnu ogradu, da uvedu radnike kod predstavnika izvršne vlasti.

U tome ih je spriječila policija koja je vratila ogradu i spriječila demonstrante da uđu u zgradu Vlade.

Vučinić, koji je i nekadašnji sindikalni aktivista, pozivao je premijera Mila Đukanovića da primi članove Štrajkačkog odbora Metalca, nakon čega su ih primili ministar ekonomije Vladimir Kavarić i potpredsjednik Vlada Vujica Lazović.

Đukanović je ocijenio da je pokušaj upada u zgradu Vlade elementarna neodgovornost, nevaspitanje i elemenetarno nepoštovanje države u čije se ime sjedi u poslaničkim klupama. On je rekao da se na čelu nasilja nalazio poslanik i pozvao nadležne da utvrde kakvih sve elemenata ima u takvom postupanju, ko god da je nosilac.

Vukčević je saopštio da su Koordinacioni odbor i Udruženje manjinskih akcionara jutros na sastanku konstatovali da su ogorčeni izjavom Đukanovića.

"Đukanović umjesto da pogleda istini u oči i prizna grešku i izvini se radnicima, napada i grubo vrijeđa predstavnika radnika u Skupštini Crne Gore, čija je nadležnost da bira i razrješava predsjednika Vlade", kazao je Vukčević.

On je poručio Đukanoviću da napravi razliku izmeu uzroka i posljedice.

"Skrećemo mu pažnju da nije problem Janko Vučinić, već nenarodni karakter vlasti i režim jednog čovjeka oličenog u liku i djelu Mila Đukanovića", saopštio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, izražavanje socijalnog nezadovoljstva je odgovor naroda na ponašanje Vlade i kršenje ljudskih i radničkih prava.

"Uzrok traženja pravde na ulici je odsustvo komunikacije i dugogodišnjg ignorisanja radničkih zahtjeva i problema", tvrdi Vukčević.

On je dodao da je normalno da građani imaju kritičan stav i da se solidarišu i javno negoduju kada su njihove kolege primorane da radi ostvarivanja zagarantovanih prava štrajkuju glađu.

Radnici Montavar Metalca prekinuli su u petak, nakon devet dana, štrajk glađu ispred zgrade Vlade, jer su im predstavnici izvršne vlasti obećali pisane garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Biši radnici "Radoja Dakića" svake srijede održavaju mirne proteste ispred zgarde Vlade.

Oni od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: