Metalci prekinuli štajk glađu i vratili se u Nikšić

0 komentar(a)
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2014. 20:11h

Radnici Metalca odlučili su da prekinu sa štrajkom glađu i vrate se u Nikšić gdje će čekati sjednicu Vlade na kojoj očekuju da će se potvrditi dogovor postignut danas.

Na današnjem sastanku Vlade i predstavnika radnika Metalca došlo je do približavanja dogovoru o zahtjevima Sindikata te nikšićke fabrike.

Predstavnik sindikata Metalca Radisav Jauković nakon višesatnog sastanka u Vladi nije mogao da precizira da li rezultat razgovora može biti prekid štrajka, a poslanik DF-a Janko Vučinić, koji je prisustvovao pregovorima, kazao je ranije da je dogovor na pomolu.

„Napravljena je zabilješka sa sastanka koja će biti na dnevnom redu Vlade u četvrtak, kada bi trebalo da to bude potvrđeno“, rekao je Vučinić „Vijestima“, ne želeći da otkriva detalje dogovora osim toga da je Vlada predložila da se u Metalac uvede stečaj.

Radnici traže se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbjede otpremnine za višak.

„Može se reći da su obje strane napravile ustupke a to da li će štrajk biti prekinut, zavisi od odluke samih radnika. Ja ih nijesam savjetovao ni da počinju štrajk glađu, pa neću ni sada, ali mislim da ništa nije vrijedno rizikovanja zdravlja i života. Na njima je da odluče o daljim potezima, nakon što im njihovi predstavnici saopšte rezultate sastanka“, naveo je Vučinić.

TV Vijesti je ranije javila da je dogovorena dinamika ispunjavanja obvaveza prema radnicima, a da je Vlada dala pisane garancije da će im biti ispunjeni zahtjevi.

Radnici Metalca su protestovali od 15. septembra, a 25 je štrajkovalo glađu.

Bonus video: