Kooperantima "Nike" ponovo odložena isplata

Farmerima se duguje oko 150.000 eura za isporučeno mlijeko, dok ukupne obaveze Mljekare iznose oko 2,5 miliona eura, računajući i kredite
2 komentar(a)
Tomislav Žižić, Foto: Svetlana Mandić
Tomislav Žižić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.10.2014. 13:29h

Kooperantima nikšićke Mljekare Nika, kojima se za isporučeno mlijeko u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura, moraće sačekati do utorka da bi dobili novac, saopštio je izvršni direktor preduzeća, Tomislav Žižić.

Nezadovoljni još jednim odlaganjem, grupa kooperanata okupila se ispred kapije Nike zahtijevajući odgovor zašto je ponovo odložen rok isplate.

Žižić je kazao da su ga nadležni obavijestili da će 50.000 eura danas biti uplaćeno Mljekari, nakon čega bi, kako očekuje, do utorka potraživanja naplatili i kooperanti.

Jedan od kooperanata, Rade Todorović podsjetio je da im se već nekoliko mjeseci odlaže rok za isplatu, zbog čega sumnja da će ponovo sve ostati na obećanjima.

"Prinuđeni smo da čekamo, jer drugog izlaza više nemamo, iako nam Nika ne isplaćuje čak ni premije na mlijeko od sedam centi po litru. Koliki je taj iznos lako je izračunati, jer tih sedam centi iznosi 20 odsto cijene mlijeka ili 350 eura mljesečno kooperantima koji isporučuju veće količine, odnosno više od četiri hiljade godišnje", kazao je Todorović.

On je zatražio da Ministarstvo poljoprivrede više ne uplaćuje njihove premije Niki, već da taj novac direktno dobijaju preko računa.

Farmerima se duguje oko 150.000 eura za isporučeno mlijeko, dok ukupne obaveze Mljekare iznose oko 2,5 miliona eura, računajući i kredite.

Potraživanja kooperantima trebalo bi da budu isplaćena od novca dobijenog od ukrajinske firme Terra food sa kojima je dosadašnji vlasnik Aleksandar Božović potpisao ugovor o prodaji Nike.

Ulazak novog vlasnika u Niku, kako je ranije pojašnjeno, prolongiran je zbog iznalaženja načina da se deblokira račun Mljekare kod Crnogorske komercijalne banke.

Bonus video: