SO Kotor: Vlada da spriječi seljenje Jugopetrola u Podgoricu

Zaključke je podržalo 26 odbornika, dok je Klub odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) bio uzdržan
232 pregleda 0 komentar(a)
Jugopetrol zgrada, Foto: Arhiva Vijesti
Jugopetrol zgrada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.10.2014. 13:33h

Skupština Opštine Kotor usvojila je zaključke kojima je od Vlade zatražena analiza finansijskog poslovanja i realizacija obaveza iz ugovora o privatizaciji Jugopetrola.

Ukoliko se ustanovi da su prekršene odredbe Ugovora, zahtijeva se njegov raskid, kao i da se u međuvremenu ne dozvoli menadžmentu Jugopetrola da preseli sjedište kompanije u Podgoricu, odnosno da zamijeni poslovnu zgradu i obavi njenu uknjižbu.

Zaključke je podržalo 26 odbornika, dok je Klub odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) bio uzdržan.

Usvajanje zaključaka povodom dislociranja sjedišta Jugopetrola bila je prva tačka dnevnog reda današnjeg zasjedanja gradskog parlamenta, održanog u Palati Bizanti.

Odbornik SNP-a, Mićo Dobriša, pitao je koji je odgovor Vlade na ranije zaključke kotorskog parlamenta i dopis njegovog predsjednika, uz konstataciju da se dva puta raspravlja o istoj stvari.

"Nijedan naš zaključak i niti jedna odluka ovog parlamenta neće spriječiti preseljenje administracije Jugopetrola u Podgoricu. Ta odluka je sasvim izvjesna, a do sada nijesmo imali na uvid niti jedno slovo kupoprodajnog ugovora", rekao je Dobriša.

Predsjednik Opštine Kotor, Marija Ćatović, odgovarajući na pitanje o zaključcima sa sastanaka u Vladi kazala je da mu nije prisustvovala.

"Tamo su bili potpredsjednik Opštine Jovo Suđić i Željko Aprcović, a ja vas pitam ko je bio na vlasti u opštini Kotor 2001. odnosno 2002. godine. Vi ste bili, gospodo iz opozicije. Imate li vi ikakav ugovor ili izvještaj o privatizaciji, mi ga nemamo", navela je Ćatović.

Odbornik Liberalne Partije, Vido Drašković, kazao je da je potrebno tražiti hitnu smjenu predstavnika Borda direktora Jugopetrola, koji su glasali za njegovo preseljenje, a obaveza im je bila da štite interese Kotora i Crne Gore.

Predsjednik Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Željko Aprcović ponovio je da se radi o dopuni zaključaka od 14. avgusta.

"Na osnovu dokumentacije koju smo imali u rukama, utvrdili smo da Vladi treba preporučiti da preispita poslovanje Jugopetrola od 2002. do 2012. godine i da utvrdimo da li ima elemenata o raskidu ugovora", kazao je Aprcović.

On je naglasio da se ne radi o političkoj priči, već o onoj koja treba da da podršku svim građanima, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.

"Želimo da taj simbol ekonomskog razvoja, ne samo Kotora nego i Crne Gore, ostane u Kotoru i to je naša podrška svim zaposlenima u okviru ove firme", saopštio je Aprcović.

Predstavnik Kluba odbornika Demokratskog fronta, Branko Kovačević, smatra da su zaključci samo "bacanje pepela u oči" i "posljednji vapaj", podsjetivši na sudbinu Jugooceanije.

"Na nekom od narednih skupštinskih zasjedanja, jedna od tačaka dnevnog reda bi morala biti ona koja bi se odnosila na sve dosadašnje privatizacije u našoj opštini, jer se o Jugopetrolovoj svojevremeno govorilo kao o najuspješnijoj", rekao je Kovačević.

Odbornik Pozitivne Crne Gore, Ranko Proroković, smatra da je sasvim svejedno glasali za ili protiv.

"Radi se o postparastosnom scenariju, budući da je sudbina Jugopetrola definisana još 2002. godine", kazao je Proroković.

Odbornik Demokratske Srpske stranke, Dragica Perović, podržala je zaključke, konstatujući da se radi "o zaključku radi zaključka" uz sugestiju, da bi terminološki morali imati neku obavezujuću formu.

"Da sam predsjednik Vlade Milo Đukanović, budući da je to prva osoba koja će pred sobom imati ove zaključke, ja bih se nasmijala jer ne možemo mi iz lokalne samoprave naređivati Vladi šta da uradi", poručila je Perović.

Bonus video: