Žele da pomognu radnicima propalih preduzeća sa sjevera

Tim izmjenama bi se, omogućilo svim radnicima iz opština sa sjevera Crne Gore, koji su zbog loše privatizacije ostali bez posla, a imaju najmanje 30 godina radnog staža, da ostvare pravo na penziju
1 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Odbor za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2014. 13:28h

Nevladina organizacija (NVO) Euromost i predstavnici radnika propalih preduzeća sa sjevera uputili su skupštinskom Odboru za zdrastvo, rad i socijalno staranje zajedničku inicijativu o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Tim izmjenama bi se, kako se navodi u saopštenju, omogućilo svim radnicima iz opština sa sjevera Crne Gore, koji su zbog loše privatizacije ostali bez posla, a imaju najmanje 30 godina radnog staža, da ostvare pravo na penziju.

Inicijativu su potpisali predstavnici Euromosta, Vunarskog kombinata, GRO Radnika, Gornjeg Ibra, Prve petoljetke, Fabrike kristala, Šumarskog preduzeća iz Rožaja, Fabrike mašinskih djelova, Fabrike dekor papira, bjelopoljskog Jekona i invalidi rada iz Rožaja.

"S obzirom na to da se ta mogućnost penzionisanja razmatra za radnike Kombinata aluminijuma (KAP), tražimo da se to omogući i radnicima sa sjevera Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Potpisnici inicijative su nadležne podsjetili na član 19 Ustava Crne Gore, gdje svi imaju pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda.

"Sva prava koja dobiju radnici KAP-a ćemo shodno Ustavu tražiti da se i ostalim građanima omoguće. Spremni smo da svaku odluku koja ubuduće ne bude ustavna poništimo pred Ustavnim sudom", dodaje se u saopštenju.

Potpisnici inicijative su naveli da očekuju od predstavnika svih političkih partija koje su zastupljene u Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, da prihvate inicijativu i stave je na dnevni red.

Inicijativa će biti proslijeđena i ministarstvima ekonomije, finanija i rada i socijalnog staranja.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) podnijeli su izmjene i dopune Zakona o PIO kojima bi se radnicima Željezare i njenih ranijih pogona, kojima je zbog stečaja prestao radni odnos, a imaju navršenih 30 godina staža, omogućilo ostvarivanje prava na penziju.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić rekao je u srijedu na sjednici Odbora na kojoj se raspravljalo o radnicima KAP-a koji nijesu dobili otpremnine, a nemaju pravo ni na penziju, da je potrebno preduzeti nekoliko koraka kako bi izmjene i dopune važile i za njih.

"To je dovoljan razlog da ga podsjetimo i da iste te uslove imaju i radnici sa sjevera, koji su zbog loše privatizacije nakon 30 godina radnog staža ostali na ulici i koji se već dvije decenije bore za prava koja se daju radnicima u južnom regionu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: