Ulcinjski Otrant: Nestale radne knjižice i milioni od kredita

Kako sastanku ponovo nijesu prisustvovali predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja i turizma i održivog razvoja, Vučinić je predložio da se njima pošalje zahtjev da odgovore na pitanja
1 komentar(a)
Otrant, Foto: Samir Adrović
Otrant, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 30.09.2014. 12:34h

Skupštinska Komisija za kontrolu privatizacija uputiće zahtjev Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Upravi za inspekcijske poslove da hitno riješi problem sa radnim knjižicama zaposlenih u ulcinjskom Otrantu jer se već dvije godine one nalaze na nepoznatoj adresi bivšeg poslodavca Barkli Montenegro.

Predsjednik Komisije Janko Vučinić juče je na sjednici posvećenoj privatizaciji ovog hotela i problemima radnika kazao da će ovaj zaključak biti poslat već danas a da će ostali predlozi biti da tužilaštvo ispita kako je ruska kompanija Barkli postala vlasnik hotela i sve njene tokove novca, kako je švajcarska banka NLB Interfinanz postala vlasnik hotela jer Barkli nije vratio kredit od 10 miliona, i kako je banka prodala taj hotel ulcinjskoj firmi Argos.

Kako sastanku ponovo nijesu prisustvovali predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja i turizma i održivog razvoja, Vučinić je predložio da se njima pošalje zahtjev da odgovore na pitanja u vezi Otranta i da se od njih zatraži da ubuduće obavezno prisustvuju sastancima Komisije. Njegove predloge prihvatili su i predstavnici DPS-a. Sjednici nijesu prisustvovali predstavnici Barklija i Agrosa.

Predsjednik sindikalnog povjereništva Ulcinja Šefkija Keko Ljamović kazao je da se problem sa nestankom radnih knjižica mora hitno rješiti jer radnici zbog toga ne mogu da se zaposle kod drugog poslodavca a oni koji su ispunili uslove ne mogu zbog toga da odu u penziju.

Predstavnici Vlade nijesu došli

Predstavnik radnika Amir Ruselbegović kazao je da je bruka i sramota što se predstavnici nadležnih ministarstava nijesu pojavili i što ne haju za njihove probleme koji traju 38 mjeseci iako su ih svojim radom i neradom izazvali.

On je kazao da je bivši ministar turizma Predrag Nenezić odgovoran što su ih prodali nepoznatoj firmi Barkli, o kojoj se ne zna ništa kao ni to gdje im kriju radne knjižice.

"Novi ministar nema vremena da nas primi, jer je zauzet rasprodajom državne imovine. Ne dolazimo mi na ove sastanke da bi se šetali Podgoricom, a oni izbjegavaju da nas pogledaju u oči jer znaju da su krivi", kazao je Ruselbegović.

Bivši stečajni upravnik Ulcinjske rivijere Miomir Jakšić kazao je da su za prodaju Otranta stigle dvije ponude Barklija koji je za imovinu nudio 2,5 miliona i za investicije 4,5 miliona, i Šajo grupe Žarka

Rakčevića koji je za imovinu nudio 1,8 miliona i investicije 4,9 miliona, i da je na osnovu pravilnika o bodovanju izabran Barkli.

"Nije moj posao da se bavim ispitivanjem porjekla novca i da li će ispuniti investicione obaveze, to je prema mom mišljenju trebalo da radi ministarstvo turizma", kazao je Jakšić.

Zna se ko kome nosi pazare

Radnik Otranta Muzafer Suljović kazao je da nisu bila čista posla u vezi prodaje Otranta za 2,5 miliona, jer je u istom periodu mnogo manji hotel Lido prodat za 11 miliona, a Galeb za šest. "I nakon svega ovoga mi smo postali prosjaci u svom gradu. Živimo od pozajmica u nadi da ćemo dobiti svoja prava, da će nam isplatiti dugove, povezati radni staž i da ćemo dobiti svoje radne knjižice", kazao je Suljević.

Ljamović je naveo da se u Ulcinju sve zna i ko je privatizovao i ko kome nosi pazare i da Agros nije sada pravi vlasnik.

"Prije dvije godine smo predali krivičnu prijavu i obimnu dokumentaciju tužilaštvu. Do sada nikakav odgovor nismo dobili", naveo je Ljamović.

Školski primjer pranja novca

Vučinić je naveo da će od tužilaštva tražiti odgovor šta je bila sa tom prijavom i šta su do sada uradili. On je naveo da u dokumentaciji koju imaju postoje vrlo jasne makar indicije da se u ovom slučaju radilo organizovanjom kriminalu i korupciji, pranju nova i brutalnom obračunu sa radnicima.

On je kazao da je zanimljivo i što državni organi nisu reagovali kada su u periodu kada hotel nije radio prijavljivani dnevni pazari u iznosima od desetine hiljada eura što je školski primjer pranja novca.

DPS neće o Metalcu, da li je mogla biti gora Vlada

Komisija juče nije usvojila predlog Vučinića da upute predlog kolegijumu predsjednika Skupštine da se u dnevni red plenuma uvrsti rasprava o problemu radnika Metalca i ostalih radnika koji protestuju širom Crne Gore i da se u vezi sve većih radničkih problema predlože zaključci za Vladu. Za taj predlog glasali su on i njegov kolega iz DF-a Veljko Vasiljević, dok su uzdržani bili predstavnici DPS-a Branko Čavor, Zoran Jelić i Željko Aprcović. Sjednici nisu prisustvovali Izet Bralić iz SDP-a i Mladen Bojanić iz Pozitivne.

Vasiljević je pitao Čavora da li oprašta opoziciji što je za ovih 25 godina uništila crnogorsku privredu.

"Da ste vi na vlasti bilo bi još gore", odgovorio je Čavor.

"Teško da bi bilo ko mogao imati gore rezultate od vas", kazao je Vučinić.

Vasiljević je kazao da je privreda Nikšića potpuno uništena i da u tom gradu ne postoji ni 150 zdravih mjesta.

"Znate da ni Željezara ne radi, Toščelik nije uradio ono što vam je obećao i najavio", kazao je Vasiljević na što su Čavor i Jelić klimali glavama.

Bonus video: