Srpsko-crnogorski konzorcijum želi da gradi bolnicu u Danilovgradu

Georgijev i Jovanović su se sastali sa Kovačević i predstavili joj ambiciozne planove konzorcijuma srpske i crnogorske firme
207 pregleda 0 komentar(a)
Atlas klinika Beograd, Foto: Atlas klinika
Atlas klinika Beograd, Foto: Atlas klinika
Ažurirano: 01.09.2018. 13:34h

Osnivač prve privatne Atlas bolnice u Srbiji Igor Georgijev i direktor crnogorske mikrofinansijske institucije Capital Invest Predrag Jovanović poslali su pismo o namjerama gradonačelnici Danilovgrada Zorici Kovačević i ponudili partnerstvo i investicioni projekat, vrijedan između deset i 12 miliona eura za izgradnju opšte bolnice na teritoriji ove opštine.

Poslije dugo godina ovo bi trebalo da bude nova grinfild investicija u crnogorskom zdravstvu.

Kovačević je “Vijestima” potvrdila da su dobili pismo o namjerama i da je lokalna uprava zainteresovana za realizaciju ove investicije i izgradnju nove bolnice, jer je ona već ucrtana u urbanistički plan te opštine.

Georgijev i Jovanović su se već sastali sa Kovačević i predstavili joj ambiciozne planove konzorcijuma srpske i crnogorske firme. Tom prilikom predstavnik privatne Atlas bolnice je, prema informacijama “Vijesti”, objasnio da bi izgradnja i razvoj ovakve nove medicinske ustanove u Crnoj Gori imali puno opravdanje i da im je poslovni cilj i želja da se u budućoj bolnici, sa lokalnim partnerom kompanijom MFI Capital Invest, na teritoriji Crne Gore, “izvode složene hirurške procedure u oblastima kardiohirurgije, ortopedske i spinalne hirurgije, kompleksne digestivne onkološke hirurgije, estetske i rekonstruktivne hirurgije”, kao i složena dijagnostika pomoću najsavremenije opreme.

Osnivač Atlas bolnice u Srbiji Georgijev je specijalista za estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju i, kako kažu izvori “Vijesti”, u veoma dobrim odnosima je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jovanović je ranije bio direktor kablovskog operatera BBM sve do prodaje te kompanije srpskom SBB-u. On trenutno obavlja i funkciju predsjednika Odbora direktora Swiss osiguranja. Jovanović je prije 15-ak godina bio direktor društva koje je upravljalo HLT fondom.

“Imali smo izuzetno koristan i ozbiljan sastanak sa gradonačelnicom Kovačević koja je izrazila spremnost da podrži navedeni projekat vezano za ovo javno i privatno partnerstvo, u kojem bi nakon usvajanja adekvatnih propisa formirali pravno lice i realizovali novu grinfild investiciju u danilovgradskoj opštini. Izražavam zadovoljstvo što smo podržani od gradonačelnice koja ima veliko iskustvo u oblasti zdravstva, a i lično zadovoljstvo jer potičem iz Bjelopavlića”, kazao je “Vijestima” Jovanović

Opšta bolnica Atlas je, prema dostupnim podacima, ranije formirala strateško partnerstvo sa kompanijom Medtronic, jednom od najvećih svjetskih proizvođača i snabdjevača medicinskom opremom.

Zahvaljujući toj saradnji kroz program ova bolnica u Srbiji posjeduje modernu opremu dostupnu na tržištu zapadne Evrope. U ovoj instituciji je omogućena, u kontinuitetu, dodatna edukacija ljekara i medicinskog osoblja u poznatim svjetskim centrima. I do sada su se, inače, u njoj liječili državljani Crne Gore o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Biće posla i za crnogorske ljekare

Izvori “Vijesti” tvrde da novoformirani konzorcijum planira da uposli određeni broj visokokvalifikovanih ljekare i iz Crne Gore. Atlas bolnica i sada angažuje pored stručnjaka iz Srbije i eksperte iz Slovenije, Švajcarske, Njemačke, Rusije i Velike Britanije. Planiraju takođe da cjelokupan kadar vezan za ovu poslovnu grupaciju obavlja medicinske i hirurške intervenciji i u budućoj novoj bolnici u Danilovgradu.

Kovačević: Moramo čekati novi zakon o privatno-javnom partnerstvu

Kovačević je kazala da budući da se radi o površini od 17.000 kvadrata zemljišta, koje bi trebalo da bude učešće Opštine Danilovgrad u ovoj investiciji, za novu bolnicu i planirani heliodrom, moraju sačekati donošenje novog zakona o privatno-javnom partnerstvu koji je već u skupštinskoj proceduri.

“O njemu bi trebalo, prema mojim informacijama, da se raspravlja već na prvom narednom zasjedanju parlamenta početkom oktobra”, navela je Kovačević.

Ona je ponovila da izmjene u urbanističkom planu neće biti potrebne, ali i naglasila da će, prije konačnog odgovora zanteresovanim investitorima, sačekati na donošenje novog zakona o privatno-javnom partnerstvu.

Bonus video: