U ponedjeljak u Nikšiću protest podrške radnicima Metalca

Predsjednik Štrajkačkog odbora Metalca, Mitar Čurović, rekao je da će protest u Nikšiću biti održan uz podršku Unije slobodnih sindikata (USS)
0 komentar(a)
Metalci, protest, Foto: Zoran Đurić
Metalci, protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.09.2014. 11:31h

Radnici nikšićkog Metalca, koji peti dan štrajkuju glađu, pozvali su porodice i prijatelje da se u ponedjelja u deset sati okupe ispred zgrade Opštine Nikšić i podrže ih u nastojanjima da ostvare svoja prava.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Metalca, Mitar Čurović, rekao je da će protest u Nikšiću biti održan uz podršku Unije slobodnih sindikata (USS).

Takođe će, kako je dodao, radnici i predstavnici USS sjutra u Podgorici u 11 sati održati konferenciju za novinare.

"Radnici Metalca ne odustaju od štrajka glađu. Toliko vremena provesti, a ne jesti, dovoljno govori o njihovom stanju", rekao je Čurović.

Ekipa Hitne pomoći opet je jutros intervenisala i pružila medicinsku pomoć radnicima nikićkog Metalca koji već danima štrajkuju ispred zgrade Vlade.

Predstavnik sindikata Metalca Radosav Jauković je "Vijestima" kazao da su svi radnici od momenta kada je štrajk započeo dobili medicinsku pomoć.

"Stanje je haotično, posebno iz razlog što kolege kojima su ljekari rekli da moraju da idu na kućno ili bolničko liječenje odbijaju da ih poslušaju. Oni i dalje žele da budu ispred Vlade i da istraju do kraja", kazao je Jauković.

Hitna pomoć opet je juče intervenisala u dva navrata, sinoć je je dvojici štrajkača ukazana pomoć, a ranije je pomoć pružena 15-orici radnika Metalca, dok su dva radnika prebačena u Klinički centar Crne Gore.

Radnici su ispred zgrade Vlade danonoćno od 15. septembra i odlučni su u namjeri da ne odustanu od svojih zahtjeva. Od njih 70-ak, 25 štrajkuje glađu.

Traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je IRF izdao garanciju.

Bonus video: