Ratković: Eliminisati otvorene šankove, vašarske elemente, buku, reorganiziovati kupališta

Ratković smatra da bi u cilju produženja sezone trebalo ukinuti građevinske radove već od aprila
8 komentar(a)
Rade Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rade Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.09.2014. 14:52h

Razvoj crnogorskog turističkog tržišta i ekspanziju njegove ponude najviše koče struktura ponude i loša tržišna pozicija Crne Gore na glavnim tržištima Evrope, ocijenio je dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković.

On je kazao da je u Crnoj Gori malo hotela, a mnogo stanova, dok je učešće na regionalnom i naročito ruskom tržištu, predominatno.

"Nije dobro da nemamo značajniju zastupljenost, kao stara zemlja na Mediteranu, zapadnoevropskog tržišta koje je dugosezonske i dobre platežne moći", rekao je Ratković za Radio Jadran povodom Svjetskog dana turizma.

On smatra da je za razrješavanje ovih problema do sljedeće sezone već prilično kasno, jer je to trebalo početi u junu ili julu kada je već trebalo da budu gotovi aranžmani sa globalnim turoperatorima.

"Za postepeno rješavanje ovih problema mogući pozitivni efekti bili bi osjetljivi za sezonu 2016", kaže Ratković.

On je dodao da, kada je riječ o poboljšanju pozicije na turističkom tržištu, Crna Gora treba da ide sa onim što raspolaže, ali to u prodajnom smislu treba ujediniti.

"Imamo dosta dobrih malih hotela koji su prodajno razjedinjeni koje treba neko da ujedini u prodaji. Ali ne da prenesu firmu na drugoga, nego da osnuju zajedničku firmu za prodaju i nastupaju zajednički. Trebalo bi na tržištu da budu zastupljeni kao veliki hotel sa pet, šest hiljada soba, a ne pojedinačno sa deset ili 15 soba, jer kao takvi nijesu interesantni turoperatorima, niti se sezona može produžiti bez organizovanog prometa", rekao je Ratković.

To bi, kako je kazao, ujedno značilo povratak na tržišta koja generiraju dobru popunjenost i rezultate.

Nakon toga trebalo bi i destinaciju definisati po zahtjevima zapadnoevropskog gosta, što je takođe jedan od dugogodišnjih problema crnogorske obale.

"Moramo eliminisati otvorene šankove, vašarske elemente, buku, reorganiziovati kupališta jer ne bi trebalo na silu tjerati gosta da uzme ležaljku ako to ne želi, već i da leži na svom peškiru ako tako hoće", poručio je Ratković.

On smatra da bi u cilju produženja sezone trebalo ukinuti građevinske radove već od aprila.

Bonus video: