DPS još traži većinu za Sveca

6 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.09.2014. 16:36h

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) nije obezbijedila podršku za produženje ugovora za izdavanje Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže preduzeću Adriatik propertis, iza kojeg stoji grčki biznismen Petros Statis, ni pred redovno jesenje zasjedanje parlamenta, kada je planirano da aneks tih ugovora dođe na dnevni red.

Prema informacijama “Vijesti”, to je jedno od spornih ekonomskih pitanja u okviru pregovora DPS-a sa partnerom SDP-om o budućem aneksu koalicionog sporazuma. Iz SDP-a nezvanično tvrde da se nisu predomislili. Oni su zvanično ljetos saopštili da ne žele da se zakup za hotel Kraljičina plaža produži za 60 godina i da se dozvoli da postanu vlasnici na zemljištu ispod vila.

U opoziciji su protiv, a saglasni su da bi od toga država imala gubitak te da zakupac nije zaslužio povlastice.

Vlada je tražila krajem prošle godine da poslanici podrže izmjene ugovora, koji bi Adriatiku donio nižu kiriju i duži zakup, ali je ministar turizma Branimir Gvozdenović povukao predloge jer nije bilo skupštinske većine da ih podrži. Poslanicima je opet početkom ove godine traženo da odobre ustupke Grcima.

Osim što bi zakupac morao da gradi novi hotel, što je bio dužan po osnovnom ugovoru iz 2006. do 2010. godine, Vlada bi odobrila da mu se omogući i ekstra zarada kroz građenje novog kompleksa od 66 apartmana, namijenjenih prodaji.

Da bi se ovi zahtjevi ostvarili, Vlada mora da obezbijedi podršku parlamenta, odnosno, najmanje polovine od 81 poslanika.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) su na zakonodavnom odboru Skupštine u junu dali uslovni prolaz aneksima ugovora za Sveti Stefan i Kraljičinu plažu, a glasanje na plenumu, kako su objasnili, zavisiće od toga da li će se obezbijediti tražene garancije koje će štiti interese države. Nakon toga, funkcioner Fronta Nebojša Medojević saopštio je da je stav DF-a da neće podržati izmjene ugovora.

Adriatik bi kiriju nižu za trećinu i da duže gazduje grad-hotelom

Vlada je početkom godine tražila da se odobri zahtjev grčkog Adriatika da im se snizi cijena zakupa za trećinu, koja bi na godišnjem niovu iznosila 1,2 miliona eura, ali i da se produži period zakupa Svetog Stefana i Vile Miločer sa 30 na 42 godine.

Bonus video: