Ruski političar bi da gradi imperatorski dvor u Nikšiću

On, međutim, nije htio da saopšti koliko novca je izdvojio za zemljište u neposrednoj blizini čuvenog Carevog mosta kod Nikšića.
122 pregleda 13 komentar(a)
Anton Bakov, Foto: Boris Pejović
Anton Bakov, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2014. 13:58h

Preduzetnik, zemljoposjednik i političar iz Rusije Anton Bakov kupio je zemljište u mjestu Pandurica kod Nikšića, gdje namjerava da izgradi ruski imperatorski dvor.

Bakov, koji tvrdi da je povjerenik potomaka carske dinastije Romanovih, kazao je crnogorskim novinarima da je kupio 96 hektara zemljišta, gdje planira da izgradi kompleks vrijedan, kako kaže, nekoliko milijardi eura, i u kojem će, osim carskog dvorca, biti i kulturni centar i manastirski kompleks.

On, međutim, nije htio da saopšti koliko novca je izdvojio za zemljište u neposrednoj blizini čuvenog Carevog mosta kod Nikšića.

"U pitanu je poslovna tajna", saopštio je Bakov.

On je naveo da je već razgovarao sa nikšićkom gradonačelnikom Veselinom Grbovićem o namjeri za gradnju te da je od njega dobio "bazičnu dozvolu", ali ne i formalne dozvole.

"Prekujče sam razgovarao sa gradonačelnikom Nikšića ali bazična dozvola nije rezultirala potpisivanjem zvaničnih dokumenata", rekao je Bakov. Odgovor na pismo koje je uputio Vladi, još čeka.

"Činovnicima se ne žuri. Da sam ja činovnik, ni ja ne bih žurio sa odgovorom", šaljivo je prokomentarisao pitanje "Vijesti".

On je kazao da je Crnu Goru izabrao zbog istorijskih veza dvije države.

„Najzaslužniji za dobijanje crnogorske državnosti na međunarodnom planu bio je upravo car Aleksandar III Romanov. On u Sofiji ima veliki spomenik. Žao mi je što i u Crnoj Gori nema sličnog spomenika, jer je za nju učinio više od Visockog ili Puškina", ocijenio je Bakov.

On je rekao da ga je i lokacija Carevog mosta u Nikšiću takođe inspirisala da izabere Crnu Goru

"Mi volimo sa svima da se družimo"

Na pitanje novinara zašto nije Srbiju izabrao za projekat gradnje, Bakov je naveo pragmatične razloge:

"Srbija je ljuta na Evropsku uniju (EU) i EU je ljuta na Srbiju. Mi ne volimo da se svađamo, već da smo dobri sa svima", kazao je Bakov.

Bakov je kazao da njegova stranka, Ruska monarhistička partija, ima 80.000 članova, iako još nije učestvovala na izborima. On je pokazao dokument ruskog Ministarstva pravde sa listom političkih partija, na čijioj se 33. poziciji nalazi njegova stranka.

"Hvala ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što nam je omogućio da registrujemo stranku", dodao je on.

Bonus video: