Ministarstvo finansija predložilo preusmjeravanje 853,6 hiljada eura

0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2014. 13:36h

Ministarstvo finansija predložilo je preusmjeravanje 853,6 hiljada eura Generalnom sekretarijatu Vlade, Revizorskom tijelu, Državnoj izbornoj komisiji i na rezerve, kako bi se prevazišao problem stvaranja neizmirenih obaveza i obezbijedilo servisiranje već preuzetih.

Ministarstvo finansija je predložilo da se Generalnom sekretarijatu preusmjere 193 hiljade eura, Revizorskom tijelu 70 hiljada, Državnoj izbornoj komisiji ukupno 20 hiljada, a na rezerve 570,6 hiljada eura, navodi se u Informaciji o nedostajućim sredstvima i načinu njihovog obezbjeđivanja, koju je u četvrtak usvojila Vlada.

U Informaciji je objašnjeno da Zakonom o budžetu za ovu godinu nije planiran dovoljan iznos sredstava za nesmetano funkcionisanje određenog broja potrošačkih jedinica. Ministarstvo finansija je, u cilju prevazilaženja tog problema, predložilo preusmjeravanje sa pozicije kamate nerezidentima.

"Budžetom nije planiran dovoljan iznos novca za Generalni sekretarijat Vlade, za izmirenje obaveza koje se odnose na funkcionisanje avioservisa. Ministarstvo je predložilo preusmjeravanje kako bi se obezbijedila sredstva i prevazišao problem stvaranja neizmirenih obaveza", navodi se u obrazloženju Informacije.

Budžetom, kako je objašnjeno, nije planirano ni dovoljno za Revizorsko tijelo za isplatu bruto zarada. Ministarstvo je predložilo preusmjeravanje kako bi se zaposlenim u Revizorskom tijelu obezbijedila isplata zarada po stvarnom obračunu do kraja godine.

Preusmjeravanje novca Državnoj izbornoj komisiji odnosi se na obezbjeđivanje sredstava za izmirivanje naknada i troškova članovima tog tijela. Na taj način treba da se obezbijedi i novac za isplatu naknada i troškova onima koji su angažovani usljed nepostojanja stručne službe, ali i za izmirenje obaveza po osnovu materijalnih troškova.

Ministarstvo je, imajući u vidu da su budžetom za ovu godinu u okviru tekuće budžetske rezerve već raspoređena sredstva i da su preuzete dodatne obaveze u skladu sa zaključcima Vlade, predložilo preusmjeravanje. Na taj način bi trebalo da se obezbijedi novac potreban za sprovođenje eksproprijacije nepokretnosti na poluostrvu Luštica.

"Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa crne Gore dostavio je podatke o stanju u predmetima u vezi sa vanparničnim postupcima koji se vode pred Osnovnim sudu u Kotoru za određivanje naknade za za područje kamenoloma na Luštici", navodi se u Informaciji.

Vlada je u aprilu usvojila odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti zbog privođenja namjeni Prostorno urbanističkog plana u Opštini Tivat. U skladu s tom odlukom, neophodno je pokrenuti pokstupak eksproprijacije i obezbijediti novac.

"Shodno odluci, korisnici eksproprijacije su dužni da obezbijede sredstva za tu svrhu", navedeno je u Informaciji.

Predmet eksproprijecije je 5,42 hiljade metara kvadratnih zemljišta u svojini građana, čija je vrijednost procijenjena na ukupno 408,77 hiljada eura.

Bonus video: