EPCG: Podaci MANS-a su zastarjeli, Bar je bio isključen zbog duga

Iz sjedišta kompanije je saopšteno kako slučaj isključenja Opštine Kolašin nije izolovan i da nema veze sa smjenom vlasti
2 komentar(a)
Elektroprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Elektroprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.09.2014. 18:47h

Elektroprivreda Crne Gore saopštila je kako su zbog dugovanja za struju sa mreže "u prethodnom periodu bile isključene i opštinske institucije u Baru, Budvi, Bijelom Polju, Beranama, Danilovgradu, Herceg Novom, Ulcinju, Cetinju".

Povodom optužbi MANS-a da je isključenje Opštine Kolašin iz sistema zbog duga većeg od 350.000 eura politički pritisak na tamošnju lokalnu vlast, kompanija iz Nikšića je odgovorila kako "pokušaj ove nevladine organizacije da poslovne odluke EPCG stavi u politički kontekst može biti okarakterisan samo kao pokušaj manipulacije javnosti".

“Za razliku od Opštine Kolašin, koja nije poštovala dogovore, potraživanja od opština koje duguju za struju obezbijeđena su potpisanim protokolima i mjenicama, što je slučaj i sa Opštinom Bar, koju NVO MANS posebno ističe u svom saopštenju. Pored toga, podatke, koji su očigledno stari skoro pola godine i čiji izvor se ne navodi (iako se može zaključiti da se radi o podacima koje je EPCG na osnovu Zakona o političkim partijama pred majske izbore dostavila nadležnim državnim organima) analizirale su nestručne osobe, jer se iznosi navedeni za pojedine kompanije odnose na iznos njihove posljednje fakture. Sa većinom od navedenih kompanija koje imaju dug EPCG je potpisala protokole o izmirenju duga koje oni poštuju, a u međuvremenu su sa mreže isljučeni potrošači koji protokol nisu potpisali”, navodi se u saopštenju EPCG i dodaje kako je "u tom smislu, NVO MANS bez prethodne provjere trenutnog činjeničnog stanja pojedine kompanije stavila u negativan kontekst".

"Ističemo još jednom da je u prethodnom periodu EPCG imala maksimalno razumijevanje za Opštinu Kolašin i u više navrata je u direktnim pregovorima o načinu izmirenja duga za električnu energiju, nudila stimulativne mjere kako bi se izbjeglo isključenje pojedinih opštinskih objekata. Međutim, nijedan dogovor koji je bio postignut, nije ispoštovan", kaže se u saopštenju iz Nikšića.

EPCG se, dodaje se, nije stavila u službu bilo koje partije, "kako to navodi nevladina organizacija, već želi da sačuva interese države, kompanije i prije svega redovnih platiša, jer su velika dugovanja domaćinstava i ostale potrošnje za utrošenu električnu energiju opterećenje za kompaniju i dovode u pitanje normalno funckionisanje elektronergetskog sistema".

"EPCG je u cilju zaštite svojih potraživanja, utužila sve potroše koji imaju dugovanja po osnovu utrošene električne energije, a ukupan broj utuženja prelazi 200 hiljada", navodi se u saopštenju.

Bonus video: