Franović lažirao poslovanje Luke Bar, Odbor direktora mu otkazao povjerenje

Izvor „Vijesti“ iz kompanije tvrdi da je u petak bilo komičnih situacija, te da je Vujanović, u jednom trenutku pred članovima borda priznao da je znao da izvještaj neće odgovarati pravom stanju, „da se nije slagao s tim“, ali i „da mu je rečeno šta treba da uradi“.
323 pregleda 35 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Filip Roganović
Zarija Franović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.09.2018. 05:36h

Članovi Odbora direktora Luke Bar na sjednici održanoj u petak saopštili su direktoru Zariji Franoviću da više ne uživa njihovo povjerenje zbog nerealizovanog biznis plana i netačnog polugodišnjeg izvještaja koji će umjesto dobiti od 600.000 eura, kako je to izvršni direktor ranije javno saopštio, imati gubitak u iznosu od oko 50.000 eura, saznaju „Vijesti“ iz izvora bliskih menadžmentu.

Eksterna revizija Luke Bar, odnosno, revizorska kuća MV Konsalt, na zahtjev predstavnika malih akcionara barske firme, utvrdila je da polugodišnji izvještaj o poslovanju Franovićevog menadžmenta nije tačan, odnosno, ne odgovara pravom stanju. Zbog toga je Odbor direktora u petak odmah zadužio finansijskog direktora Nenada Vujanovića da na bazi dva nalaza i eksterne revizije odmah koriguje polugodišnji izvještaj koji će morati da ima u vidu otpis nagomilanih potraživanja iz prethodnih godina, kao i da prikaže troškove zarada (po osnovu sudskih presuda) prema radnicima koji su godinama ignorisani od prethodnog menadžmenta.

Izvor „Vijesti“ iz kompanije tvrdi da je u petak bilo komičnih situacija, te da je Vujanović, u jednom trenutku pred članovima borda priznao da je znao da izvještaj neće odgovarati pravom stanju, „da se nije slagao s tim“, ali i „da mu je rečeno šta treba da uradi“.

Nakon što finansijski direktor ispravi šestomjesečni izvještaj njega će morati opet da razmatra revizijski odbor kompanije, pa tek onda Odbor direktora koji prethodni izvještaj nije želio da usvoji.

Prema ovogodišnjem biznis planu Luka Bar je trebalo da ostvari obim pretovara u iznosu od dva miliona tona, ali je sad već izvjesno da se to neće desiti jer je polugodišnji pretovar iznosio svega oko 700 hiljada tona.

Pojedini članovi borda, tvrdi izvor „Vijesti“, bili su zgranuti načinom na koji je direktor pokušao da opravda pad pretovara, u odnosu na planirani, navodeći neblagovremenu reakciju Vlade i Ministarstva ekonomije prilikom dodjele koncesija kompanijama za kopanje rude.

Oni su otvoreno saopštili Franoviću da ne uživa njihovo povjerenje zbog „netačnih ekonomskih parametara“ tokom šest mjeseci ove godine.

Franoviću, koji je na funkciji direktora od avgusta prošle godine, odbrojani su, prema informacijama “Vijesti”, dani na toj pozicijii, a sada se navodno samo čeka da li će sam podnijeti ostavku ili će na nekoj od narednih sjednica borda jednostavno biti smijenjen.Franović juče nio odgovarao na poruke novinara “Vijesti”.

U zakonskom roku neće predati izvještaj o poslovanju za šest mjeseci

Bord Luke Bar je u petak obavijestio Komisiju za tržište kapitala da neće moći u zakonskom roku, koji je istekao 31. avgusta, dostaviti šestomjesečni izvještaj o poslovanju jer on ne odražava pravo stanje u firmi.

Komisija je nakon prijave Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) pokrenula istragu zbog sumnji u Franovićev javno saopšten podatak da je Luka Bar tokom prvih šest mjeseci 2018. ostvarila profit u iznosu od 600.000 eura.

Franovićev menadžment je ranije saopštio da apsolutno podržava eksternu reviziju. Franović je rekao da „u svim javnim obraćanjima iznosi samo i isključivo činjenice, istinite i lako provjerljive“.

Bez odluke borda ovlastio savjetnika da ga mijenja

Izvor “Vijesti“ iz menadžmenta Luke tvrdi da je Franović za vrijeme korišćenja godišnjeg odmora ovlastio svog savjetnikaAndra Drecuna da ga zamjenjuje.

“Budući da prema aktima preduzeća saglasnost na tu odluku treba da da Odbor direktora, što nije učinjeno, bord se ogradio od pravnih posljedica svih odluka koje su, u međuvremenu, donesene od lica koje nije imalo potrebnu saglasnost”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Bord nije dao saglasnost ni na predleg izvršnog direktora da se za internog revizora, što je zakonska odredba, imenuje Zorica Bešović. To iz razloga što, kako je rečeno nezvanično “Vijestima”, nema potrebnu licencu od strane Ministarstva finansija, a nije ni poštovana procedura izbora da se raspiše interni ili eksterni konkurs što je već ranije bilo predvideno odlukom Odbora direktora.

Franović je Bešovićevu je doveo iz Željezničke infrastrukture i imenovao za savjetnika mimo pravilnika o sistematizaciji.

Bonus video: