Skupi krediti su odraz situacije u regionu

Adamović je naveo da je profitabilnost bankarskog sektora u regionu veoma niska, zbog čega je on izgubio na privlačnosti, a kapital je otišao drugdje
3 komentar(a)
banka kredit, Foto: Shutterstock
banka kredit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2014. 16:02h

U regionu ima mnogo banaka koje bi voljele više da kreditiraju, ali su konzervativne zbog postojećih okolnosti i zajmovi za sada neće biti jeftiniji, ocijenjeno je na konferenciji o povezanosti zapadnog Balkana.

Viši predstavnik Commerzbanka, Nikolas Baron Adamovič, kazao je da je visoka cijena bankarskih kredita, koja je problem cijelog regiona, odraz situacije u svakoj zemlji.

„Nijesu banke zle i pohlepne, niti je u njihovom interesu da odobravaju preskupe kredite. Oni su zapravo odraz situacije u svakoj zemlji i pokazuju koliko je značajno imati pouzdan pravni sistem“, rekao je Adamović na panelu o bankarstvu i finansijama.

On je dodao da nije optimističan u srednjem roku kada su u pitanju cijene zajmova.

„Cijene će i dalje odražavati nedostatke sistema svake države pojedinačno. Na duži rok će biti potrebno vremena za unaprijeđenje, tako da ne vidim kratkoročni lijek“, saopštio je Adamović.

On smatra da bi trebalo imati u vidu i raspoloživost kredita, jer u regionu ima mnogo banaka koje bi voljele više da kreditiraju, ali im postojeće okolnosti govore da moraju biti konzervativne.

Adamović je naveo da je profitabilnost bankarskog sektora u regionu veoma niska, zbog čega je on izgubio na privlačnosti, a kapital je otišao drugdje.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Đulio Moreno, ocijenio je da je za region važno da ima regionalni pristup.

“Moramo prestati da razmišljamo pojedinačno o razvoju regiona, već treba razmišljati regionalno. Moramo da prestanemo da razmišljamo šta je najbolje za razvoj Crne Gore ili Bosne i Hercegovine (BiH), to će biti razvoj regiona“, kazao je Moreno.

On smatra da se nivo stranih direktnih investicija (SDI), kao u periodu prije svjetske ekonomske krize, neće ponoviti u Crnoj Gori, ali da je za region važno da bilježi stalni rast.

EBRD, kako je dodao, pokušava da podrži sve glavne projekte u Crnoj Gori.

„Kada je riječ o održivom turizmu, ne posmatramo samo investiranje hotela već kompletnu infrastrukturu. Crnu Goru karakteriše i kratka sezona, zbog čega je potrebno stvoriti uslove za njeno produženje“, naveo je Moreno.

Važna je, kako tvrdi, i diverzifikacija ekonomije, jer je Crna Gora mala zemlja sa ogromnim potencijalom u agrobiznisu.

Moreno smatra da je potrebno promijeniti način razmišljanja i fokusirati se na podršku određenim sektorima, kao što su mala i srednja preduzeća (MSP).

„Potrebni su podsticaji, koje može da obezbijedi EU, ali i države pojedinačno“, dodao je Moreno.

Panel o bankarstvu i finansijama organizovan je drugog dana konferencije, pod nazivom Ekonomija – osnov povezivanja zapadnog Balkana koju Privredna komora Crne Gore (PKCG) organizuje sa Istočnim odborom njemačke privrede.

Bonus video: