Radnici Metalca i MANS zatražili hitnu sjednicu Odbora za antikorupciju

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgarde Vlade, a njih 25 je u ponedjeljak počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema
1 komentar(a)
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2014. 15:01h

Radnici Metalca danas su, uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), predali Odboru za antikorupciju predstavku kojom je zatraženo hitna sjednica tog tijela i saslušanja predstavnika Vlade, policije i Tužilaštva.

Zatraženo je saslušanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, kao i potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, ministra ekonomije Vladimira Kavarića i predsjednika Komisije za kontrolu državne pomoći Mitra Bajčete u vezi sa situacijom u kojoj su se radnici Metalca našli.

Od Odbora za antikorupciju je zatraženo da kroz saslušanje utvrdi gdje je nestao novac koji je trebalo da bude iskorišćen za pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici, ko je za to odgovoran i zbog čega još nema krivičnih postupaka protiv odgovornih u ovom slučaju.

"Takođe, od Odbora je zatraženo da nadležnim organima naloži hitno sprovođenje istrage i procesuiranje svih odgovornih za nestanak novca iz Metalca i dovođenje radnika u ovu situaciju", saopšteno je iz MANS-a.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgarde Vlade, a njih 25 je u ponedjeljak počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema.

Rdnici traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je IRF izdao garanciju.

Bonus video: