Ministarstvo finansija: Rast od 2,5 odsto 2014, a 3,5 odsto 2015.

Vuković je kazala da je projektovani rast od 2,5 odsto u ovoj godini zasnovan na očekivanim dobrim rezultatima sektora turizma u avgustu, početku proizvodnje u KAP-u i dobroj cijeni na svjetskom tržištu uz pad vrijednosti eura
0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.09.2014. 13:44h

Crnogorska ekonomija ove godine će, prema preliminarnim procjenama Ministarstva finansija, zabilježiti realni rast od 2,5 odsto, a naredne 3,5 odsto usljed početka investicionih aktivnosti prvenstveno u sektoru građevinarstva.

Generalni direktor Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija, Iva Vuković, kazala je da je projektovani rast od 2,5 odsto u ovoj godini zasnovan na očekivanim dobrim rezultatima sektora turizma u avgustu, početku proizvodnje u Kombinatu aluminijuma (KAP) i dobroj cijeni na svjetskom tržištu uz pad vrijednosti eura.

"Takođe, pozitivni efekti drugih sektora, posebno trgovine, doprinijeće godišnjem rastu", rekla je Vuković nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period od ove do 2018. godine, kao polazna osnova za izradu zakona o budžetu za narednu godinu.

Vuković je objasnila da je glavna pretpostavka rasta ekonomije u narednoj godini od 3,5 odsto zasnovana na otpočinjanju investicione aktivnosti uz angažovanje domaćih potencijala, prvenstveno u sektoru građevinarstva.

"Dakle, u narednom periodu očekuje se dinamičniji rast crnogorske ekonomije zasnovan na investicionom ciklusu uz rast svih ostalih sektora. Ovakva dinamika rasta zasnovana je i na realizaciji strukturnih reformi koje su planirane u narednom periodu", navela je Vuković.

Prema podacima Monstata, crnogorska ekonomija je prošle godine ostvarila realni rast od 3,3 odsto.

Preliminarni podaci pokazuju da je realni rast u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,5 odsto, a u drugom 0,3 odsto.

Vuković je podsjetila da Ministarstvo finansija dva puta godišnje ažurira makroekonomske projekcije u skladu sa turbulentnim okruženjem i izmjenama i fluktuacijama u ekonomiji kako u Crnoj Gori tako i u okruženju.

Bonus video: