"Partneri iz Austrije otišli iz HEE zbog korupcije"

Opština Mojkovac preko suda traži komunalnu naknadu od pola miliona eura. Iz firme kažu da izgradnja nije ni počela
119 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 17:43h

Privrednom sudu u Bijelom Polju juče je održano pripremno ročište po tužbi Opštine Mojkovac protiv kompanije „Haider extrem energy" (HEE), jer nije platila naknade za komunalno opremanje od 502 hiljade eura za izgradnju mini-hidrocentrala „Ugljari“ i „Bjelojevići" na Bjelojevićkoj rijeci. Međutim, izvršni direktor firme Dragomir Bulajić juče je kazao “Vijestima" da Vlada nije poštovala svoje obaveze, da je partnere izgubio, između ostalog, i zbog korupcije, a da komunalije nisu ni došle na naplatu. HEE je dobila koncesije za izgradnju elektrana na tenderu raspisanom u novembru 2007, a godinu kasnije potpisan je ugovor. Završetak je planiran do 2010. V.d. direktora Direkcije za imovinu Mojkovca Milojica Minić kazao je da HEE nije ispunila obaveze u predviđenom roku i da su dobili samo više usmenih i pisanih obećanja. Sljedeće ročište je zakazano za 22. oktobar. Bulajić je juče “Vijestima” kazao da žele da ispune sve obaveze, kao i da su prošli kroz veoma komplikovanu situaciju, koja je nametnuta okolnostima pod kojima su radili u Crnoj Gori. “Nije postojala niti i danas postoji zakonska regulativa koja definiše izgradnju energetskih objekata. Sve dozvole koje smo dobili, od građevinskih do svih saglasnosti, su rađene prema Zakonu o izgradnji objekata opšte namjene iz 2008. koji se odnosi na kuća, hotele, stambene zgrade”, naveo je Bulajić. On je kazao da su tokom 2009. i 2010. imali usmena obećanja Ministarstva ekonomije, da će procedura i dobij anje građevinskih dozvola biti gotove za 15 dana.

“Čekali smo sve do 2011. godine, kada se jedan od partnera, porodica Haider iz Austrije odlučila da se povuče. To su uradili zbog nedefinisana zakonska regulativa, neizvršenja obećanja Ministarstva koje je direktno dato njima i zbog korupcije. Jasno o svemu smo izvijestili i Vladu Crne Gore i Ambasadu Austrije”, naveo je Bulajić. On je kazao da napuštanje partnera nije uticalo na nastavak aktivnosti, već je HEE dobila građevinske dozvole za sve elektrane i to 1.348 dana od potpisa koncesionih ugovora. Na pripremne radove su, kako je naveo, potrošili tri miliona eura, uradili glavne projekte i potpisali ugovore za isporuku opreme. “Nastavak glavnih radova spriječile su aktivnosti koje je država pokrenula protiv kompanije HEE, jer smo tražili da nam daju saglasnost na promjenu partnera. Tu saglasnost, kao ni objašnjenje, još nismo dobili. Mi kao strana kompanija, znamo za zvanični put, možda ima neki drugi, mi ga ne znamo. Možda je to najveći problem”, kazao je Bulajić. J. Ć. G. K.Braniče do sada uloženi novac od sedam miliona eura Bulajić je naveo da HEE nikom nije dužna i da obaveze plaćanja komunalnih naknada nisu ni došle na red, jer se i ne realizuju glavni radovi.

“Potpisali smo ugovore i treba ih sagledati na pravi način. Naša je obaveza da ih platimo, iako mislimo da na jednom poslu ne mogu biti dvije naknade i komunalna i koncesiona, a obaveza lokalne zajednice je da obezbijedi infrastrukturu. Mi ćemo braniti do sada uložen novac od sedam miliona eura i trudićemo se da nastavimo i izgradimo HE za koje imamo koncesione ugovore”, kazao je Bulajić.

Galerija

Bonus video: