Monstat: BDP u 2013. porastao 3,3 odsto

Državni dug od 1,933 milijardi eura sa kraja prošle godine iznosio je 57,95 odsto BDP-a iz Vladine procjene
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.09.2014. 11:02h

Bruto domaći proizvod Crne Gore na kraju 2013. iznosio je 3,327 milijardi eura ili 5.336 eura po stanovniku. Realni rast BDP-a tokom prošle godine iznosio je 3,3 odsto.

To su konačni podaci Zavoda za statistiku Monstat koji su saopšteni i oni su neznatno manji od onih koje je Vlada do sada saopštavala.

Procjena Vlade bila je da BDP na kraju 2013. iznosi 3,336 milijardi, tako da će Ministarstvo finansija morati neznatno da ga koriguje. Državni dug od 1,933 milijardi eura sa kraja prošle godine iznosio je 57,95 odsto BDP-a iz Vladine procjene.

Međutim kada se izračuna u odnosu na konačni podatak Monstata državni dug je bio 58,1 odsto BDP-a.

U strukturi BDP-a za prošlu godinu u tekućim cijenama najviše je učestvovao sektor trgovine sa 11,7 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa osam odsto, državna uprava sa 7,4 odsto, poslovi sa nekretninama 6,8 odsto i sektor pružanja usluga smještaja i ishrane 6,5 odsto.

U odnosu na godinu ranije najveći rast u učešću u BDP-u imala je proizvodnja električne energije od 38 odsto, odnosno sa 2,8 na 4,1 odsto učešća. Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo su porasli za 16 odsto, a administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 14,5 odsto.

Najveći pad od 10,5 odsto bio je u finansijskim i djelatnostima osiguranja, a zatim u sektoru vađenja rude i kamena od 6,7 odsto.

Prema međunarodnom pregledu stopa rasta samo tri države u Evropi su imale veći rast BDP-a od Crne Gore - Letonije i Turska sa po 4,1 odsto i Rumunija od 3,5 odsto. Još dvije zemlje imale su isti rast kao Crne Gora od 3,3 odsto a to su Litvanija i Island.

Od susjednih država najveći rast imala je Srbije 2,5 odsto, zatim Makedonija 2,2 odsto. Hrvatska i Slovenija su imali negativne stope rasta od -0,9 i -1,1 odsto.

Prosjek rasta u zemljama EU bio je svega 0,1 odsto, a u zemljama euro zone bio je negativan i iznosio je -0,4 odsto. Najveći pad u EU ima Kipar od -5,4 odsto i Grčka od -3,9 odsto.

Monstat je objavio i podatke o BDP-u u prva dva tromjesječja ove godine. Prema tim podacima realni rast ekonomije za cijelo polugodište iznosio je 0,9 odsto, odnosno u prvom kvartalu rast je bio 1,5 a u drugom od svega 0,3 odsto.

Na pitanje da li Monstat ima obavezu da u izradu BDP-a uključuje sivu ekonomiju, načelnica sektora za makro-ekonomske statistike Branka Šišić Radovanović je kazala da ta obaveza postoji u zemljama članicama Evropske unije ali ne i u zemljama kandidatima kao što je Crna Gora. Ona je navela da je dio sive ili neformalne ekonomije za koju postoje tragovi u legalnim tokovima i sada uključen u BDP.

Bonus video: