Smanjiti penzija onima koji su se penzionisali pod privilegovanim uslovima

Iz udruženja penzionera su podsjetili da se penzije u Crnoj Gori već više od dvije godine ne usklađuju, dok se deset zakidaju
1 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock.com
novac, euri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.09.2014. 08:59h

Predstavnici više udruženja crnogorskih penzionera tražili su od Skupštine da se pod hitno umanje penzije onima koji su to pravo ostvarili pod privilegovanim uslovima i po zakonu kojeg je Ustavni sud ocijenio neustavnim.

"Hrvatska je takve penzije tri puta umanjivala. Ne možemo da gledamo i slušamo brojne lažne patriote koji ne plaćaju obaveze državi i gledaju da je pokradu na svakom mjestu", navodi se u saopštenju Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Vijeća penzionera u Demokratskom frontu, udruženja vojnih penzionera, za zaštitu penzionera i invalida i invalida rada sa sjevera.

Ta udruženja su od predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića i poslanika tražili da se u dnevni red prvog skupštinskog zasjedanja uvrsti Predlog izmjena zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

"Hoćemo i moramo da vjerujemo vama i poslanicima koji tvrdite da je Crna Gora, između ostalog, i socijalna država, brižnih institucija za socijalni status građana i da nacionalni kolač treba da se pravedno i pošteno dijeli", navodi se u saopštenju.

Iz udruženja penzionera su podsjetili da se penzije u Crnoj Gori već više od dvije godine ne usklađuju, dok se deset zakidaju.

"Ako se ima u vidu da oko 70 hiljada penzionera prima penziju manju od 275 eura, oko 35 hiljada prima ispod 175 eura, što je ispod granice siromaštva, a oko pet hiljada prima 100 eura, uz činjenicu da svaki penzioner izdržava jednog ili više članova porodice, nije teško razumjeti i shvatiti kakvim životom živi ova populacija“, kazali su iz udruženja.

Oni tvrde da najveći dio penzionera u Crnoj Gori živi teškim i siromašnim životom.

"Mislite bar malo i na penzionere koji su pod teškim uslovima decenijama izgrađivali ovu državu. Neshvatljivo, nerazumno i tužno je gledati zemlju sa 620 hiljada stanovnika da ovako teško i paćenički živi i gledati one koji su se na grbači naroda žestoko obogatili", navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je Crnoj Gori i njenim građanima neophodan samo jedan pošten i dobar domaćin.

Bonus video: