Većina nema što da slavi

Od pet rudnika, samo rudari iz njih dva svoj današnji praznik mogu dočekati radno i sa novcem u džepu. To se odnosi na Rudnik uglja i Šuplju stijenu
141 pregleda 4 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.09.2014. 10:50h

Od pet crnogorskih rudnika rudari iz dva svoj današnji praznik mogu dočekati radno i sa novcem u džepu. To se odnosi na Rudnik uglja i Šuplju stijenu, oba u Pljevljima.

Rudari Boksita u stečaju čekaju da li će završiti na Birou rada, a do tada se za svoja prava bore čestim protestima.

U Rudniku mrkog uglja u Beranama još nema proizvodnje. Novi vlasnik Metalfer sa većinom honorarno angažovanim radnicima trenutno ispumpava vodu iz jame a preostala 23 stara radnika čekaju rješenje statusa i isplatu dijela zarada još iz perioda kada je firmom upravljao bivši vlasnik iz grupe grčkog milionere Viktora Restisa.

Rudnik Brskovo iz Mojkovca postoji samo na papiru, a australijski koncesionar BRL bi trebalo do kraja godine da završi istraživanja i preda elaborat o utvrđenim rezervama ruda olova i cinka. Tek nakon toga biće poznato da li će i kada rudnik biti otvoren.

Izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja Slavoljub Popadić vjeruje da će u narednih nekoliko godina izaći iz ozbiljnih finansijskih problema i da će funcionisati kao snažna i zdrava kompanija.

Popadić koji je nedavno izabran na tu funkciju u intervjuu Glasu rudara nije navodio finansijske pokazatelje, a te podatke juče nije bilo moguće dobiti u Rudniku. Prema izvještaju sa sajta Komisije za hartije od vrijednosti Rudnik je u prvoj polovini ove godine imao neto dobit od 159,41 hiljada eura, za razliku od prošle godine kada je u tom periodu imao gubitak od 4,49 miliona.

Neraspoređena dobit iznosi 1,36 miliona eura, dok je akumulirani gubitak dostigao 20,76 miliona, dugoročne obaveze iznose 28,76 miliona, a kratkoročne 35,38 miliona eura. Obaveze kompanije veće su od obrtnih sredstava zbog čega je revizor u prošlogodišnjem izvještaju ukazao da zbog toga postoji neizvjesnost u sposobnost Rudnika da dospjele obaveze izmiruje na vrijeme.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, a Aco Đukanović oko 11 odsto.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Vladan Dubljević za radnički list izjavio je da Rudnik mora raditi na širenju tržišta i pronalaženju drugih kupaca osim Termoelektrane. On je kazao da je izgradnja drugog bloka TE neminovnost jer bi se time vijek rudnika produžio u narednih pedeset godina.

Rudnik uglja zapošljava oko hiljadu radnika, prosječna neto zarada za ovaj težak posao je oko 720 eura. Plate redovno prima i oko 140 zaposlenih u Rudniku olova i cinka Šuplja stijena, a prema nezvaničnim podacima značajno su veće od državnog prosjeka od 470 eura. Vlasnik ovog rudnika je poljska državna kompanija ZGH Boleslav.

Boksiti nekada bili prvi rudnik, a sada radnike čeka Biro

Između 24. septembra 1948. kada su Rudnici boksita, odlukom Vlade NR Crne Gore, osnovani kao prvo preduzeće koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom boksita i ovog 24. septembra 2014, firma koja je bila okosnica crnogorske privrede stigla je do bankrota, a radnicima se “smiješi” Biro rada. Nekada je firma brojala i do blizu 1.500 radnika, a danas ima svega 312.

Ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija kupila je 2005. godine većinski paket akcija Boksita za deset miliona eura, da bi u novembru 2011. prekinula proizvodnju.

Za vrijeme “ruskog mandata” rudari su se dva puta zatvarali u jamu Biočki stan, a u ljeto 2010. tri mjeseca protestovali u upravnoj zgradi. Firmu je za njihovo vrijeme napustilo 930 radnika.

Nakon Rusa, u aprilu 2012. godine, na mjesto izvršnog direktora došao je „domaći“ kadar - Milorad Đurović. Dočekala ga je propala firma, prekinuta proizvodnja, neisplaćene zarade, protesti rudara, dugovi.

U novembru prošle godine uveden je stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot. Potraživanja iznose 130 miliona eura.

Ukoliko propadne započeti posao sa Neksanom, radnici će prema najavi stečajnog upravnika biti poslati na Biro rada.

Oni traže nastavak proizvodnje, povezivanje radnog staža od 2009. godine prema obračunatim zaradama a ne minimalcu, kako im je predložila Vlada, i otpremnine za sve radnike. Drugi oglas za prodaju imovine ističe 7. oktobra.

Krivokapić se jedini sjetio

Od visokih državnih funkcionera praznik rudarima juče je čestitao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

"Uvaženi pregaoci, Vašim vrijednim rukama, Crna Gora je dobrim dijelom građena i razvijana iz njene dubine-srca zemlje, i za to vam naše društvo duguje veliko hvala", kazao je Krivokapić koji očekuje da će država "učiniti najviše što može" da bi zaštitila ovu profesiju.

I Đukanović čestitao Dan rudara

Povodom Dana rudara Crne Gore, čestitku predsjedniku Odbora direktora Rudnika uglja u Pljevljima Vladanu Dubljeviću, izvršnom direktoru Slavoljubu Popadiću i svim zaposlenim u Rudniku uglja, uputio je premijer Milo Đukanović.

"Rudnik uglja je već decenijama, u raznim državnim sistemima i aranžmanima, kao i danas u našoj nezavisnoj državi, bio i ostao temeljni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka pljevaljskog kraja i Crne Gore. Kao što je nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima daljeg širenja energetskog sektora i modernog razvoja naše zemlje, na njenom evropskom putu", navodi se u čestitki.

Đukanović je naveo da je "Rudnik uglja za Crnu Goru jedna od onih kompanija koje u svim državama imaju i važnu socijalnu i društvenu komponentu, po kojima se prepoznaju i gradovi i države".

"Rudnik Pljevlja još i po tome što su zaposleni u njemu, u prelomnim trenucima naše savremene istorije bili na pravoj strani, posebno u godinama utemeljenja obnovljene državne nezavisnosti i utvrđivanja strateških ciljeva unutrašnje i spoljne politike. Sve to novo rukovodstvo dodatno čini odgovornijim za funkcionisanje Rudnika i za realizaciju novih projekata, od čega zavisi i dinamičniji ekonomski i ukupan razvoj i Pljevalja i Crne Gore", navedeno je u čestitki.

Bonus video: