Blokada nastavljena, Regionalni vodovod za 20 dana platio 1,2 miliona

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić kazao je ranije da kompanija neće bankrotirati, iako je njen račun blokiran na veliki iznos, jer očekuje podršku Vlade
84 pregleda 0 komentar(a)
REgionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
REgionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2018. 15:47h

Državna kompanija Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje sada je u blokadi 10,8 miliona eura.

Njen račun je u blokadi već 18 dana nakon aktiviranja pravosnažne presude u korist austrijske kompanije Štrabag u visini od 12 miliona eura. To znači da je za ovih 18 dana, do 1. septembra, sa računa kompanije skinuto oko 1,2 miliona eura.

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić kazao je ranije da kompanija neće bankrotirati, iako je njen račun blokiran na veliki iznos, jer očekuje podršku Vlade.

Štrabag je dobio spor, jer je Regionalni vodovod sa njim 2009. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji kraka za primorje zbog, kako je tada navedeno, “loše organizovanosti gradilišta, nepoštovanja rokova i nekih nekvalitetno izvedenih radova”.

Ukupan prihod ove državne kompanije prošle godine bio je osam miliona eura, pa je jasno da ne mogu platiti ovaj dug bez državne pomoći, a problem pokušavaju da ublaže odustajanjem od investicija.

Kompanija sada, bez ove blokade, ima kreditne i druge obaveze od 35 miliona eura.

Među novim firmama na juče objavljenom spisku blokiranih kompanije nalazi se i "Alseir Properties" iz Kotora čiji su vlasnici Irina Tolstikhina i Sergej Natalenko. Sadašnji iznos blokade je 137 hiljada eura a traje već 26 dana.

Među novim firmama na listi sa većom blokadom je i lanac ugiostiteljskih radnji "Kruna M" sa blokadom od 95 hiljada eura, koja traje već 31 dan. Vlasnica i direktorica ove firme je Vojislavka Mugoša.

"Bon Ami Inženjering", čiji je vlasnik i direktor Ljubo Zec, u blokadi je 17 dana a sadašnji iznos duga je 89 hiljada eura. Takođe, među novim na listi je i "Nivel" iz Podgorice, Vladimira Đurovića sa dugom od 54 hiljada i blokadom od pet dana. Tu je i "Hidro term BK", čiji je vlasnik istoimena firma iz Suve Reke sa Kosova, čiji je dug 52 hiljade eura a blokada traje 16 dana.

Od poznatih novih firmi na listu se nalazi predstavništvo industrije namještaja "Simpo" čiji je dug 20 hiljada eura a blokada traje 29 dana, kao i firma "Politropus Alternative" iz Tivta Ukrajinca Romana Denkoviča, koja je kupila dio imovine KOmbinata aluminijuma iz stečaja a izgradila je i hotel u Bijeloj.

Bonus video: