Zabrinuti zbog višegodišnje agonije u Metalcu

2 komentar(a)
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2014. 15:26h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) zabrinuta je zbog višegodišnje agonije u Montavar Metalcu, čiji radnici već deveti dan danonoćno protestuju ispred zgrade Vlade, ugrožavajući zdravlje i živote.

Iz USSCG podsjećaju da su radnici Metalca opravdane i legitimne zahtjeve pokušali i u aprilu da ostvare danonoćnim protestima ispred zgrade Vlade, ali su ih zamrznuli, vjerujući u obećanja nadležnih da će, u dogledno vrijeme, iznaći prihvatljivo rješene za zaposlene i firmu.

"Do danas, i pored obećanja, nijesu riješeni ni status zaposlenih ni sudbina preduzeća, već je samo produbljena agonija zaposlenih, čime su oni i njihove porodice dovedeni na sami rub egzistencije", navedeno je u saopštenju Kolegijuma USSCG.

Počinjanje novih, danonoćnih protesta, izraz je, kako je ocijenjeno, posljednjih napora zaposlenih da utiču na institucije sistema da preuzmu odgovornost i konačno iznađu rješenje za sudbinu zaposlenih i njihovih porodica.

"Krajnje je neprihvatljiva činjenica da institucije sistema ne pokazuju brigu, niti razumijevanje za opravdane i legitimne zahtjeve zaposlenih, a samim tim ni za njihove živote i zdravlje usljed nehumanih i nedostojanstvenih uslova u kojima se trenutno nalaze boreći se za svoju i egzistenciju svojih porodica", zaključili su u USSCG.

Radnici Metalca traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.

Bonus video: