Duško Knežević na godišnjem sastanku Klinton inicijative

Koncept koji je u osnovi Klinton globalne inicijative promovisan je i u Crnoj Gori 2011. godine u maju kada je, na poziv Kneževica kao člana CGI, Klinton posjetio Crnu Goru
56 pregleda 3 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2014. 17:35h

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević učestvovaće na desetom Godišnjem sastanku Klinton globalne inicijative (CGI) koji se održava u Njujorku od sjutra do 24. septembra.

Bivši američki predsjednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka Hilari Klinton i njihova kćerka Čelsi biće domaćini 10. godišnjeg sastanka CGI, koji će okupiti 45 sadašnjih i bivših šefova država i više od hiljadu najuticajnijih lidera u biznisu, vladinom sektoru, civilnom drustvu i filantropiji.

Na sastanku će učestvovati predsjednik Amerike Barak Obama, jordanski kralj Abdulah i kraljica Ranija, kao i izvršna direktorica General Motorsa Meri Baru, suosnivač Water.org i glumac Met Dejmon, ko-predsjedavajuća fondacije Bill & Melinda Gates, Melinda Frenč Gejts, kao i predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kima.

„CGI će biti otvoren sjutra, dodjelom Klinton nagrada za građane svijeta kojom se odaje priznanje izuzetnim pojedincima iz civilnog društva, filantropije, javnih službi i privatnog sektora za poseban doprinos u rješavanju globalnih izazova“, kaže se u saopštenju.

Među ovogodišnjim laureatima Klinton nagrada su predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i Leonardo DiKaprio, osnivač fondacije Leonardo DiKaprio i UN-ov ambasador mira za oblast klimatskih promjena.

Bil Klinton osnovao je Klinton Globalnu inicijativu 2005. godine i ona od tada okuplja globalne lidere u cilju stvaranja i sprovođenja rješenja za najveće svjetske izazove.

„Godišnji sastanci CGI okupili su više od 180 šefova država, 20 dobitnika Nobelovih nagrada i stotine vodećih izvršnih direktora, šefova fondacija i nevladinih organizacija, najveće filantrope i predstavnike medija. Do sada, članovi CGI zajednice su preuzeli više od 2.900 obaveza koje već poboljšavaju živote više od 430 miliona ljudi u preko 180 zemalja“, navodi se u saopštenju.

Koncept koji je u osnovi Klinton globalne inicijative promovisan je i u Crnoj Gori 2011. godine u maju kada je, na poziv Kneževica kao člana CGI, Klinton posjetio Crnu Goru na inauguralnoj konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope", u organizaciji Vlade Crne Gore i Atlas fondacije.

Knežević je postao član CGI 2010. godine. Na prethodnim godišnjim okupljanima Klinton globalne inicijative učestvovali su i premijeri Crne Gore Milo Đukanović prošle i Igor Lukšič 2011. godine

Bonus video: