Kooperanti mljekare "Nika" zakazali novu blokadu

Kooperant Rade Todorović pitao je direktora zašto im to 50.000 eura ne uplati mljekara od novca za prodatu vareniku
111 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2014. 13:48h

Kooperanti mljekare „Nika“ u ponedjeljak 22.septembra, nastavljaju tamo gdje su stali prije dvije sedmice. Tada će, kako su najavili policiji, blokirati kapiju fabrike jer nije, kako su objasnili danas okupljeni ispred „Nike“, ispunjeno obećanje da će do kraja prošle sedmice ukrajinska firma „Terafud“, koja treba da preuzme mljekaru, uplatiti 50.000 eura, a novac biti podijeljen kooperantima kojima se duguje oko 150.000 eura.

Novac, kako je objasnio izvršni direktor Tomislav Žižić, nije uplaćen zbog „tehničkih problema“.

„Ova banka posmatra sva društva koja su u vlasništvu Aleksandra Božovića – mljekara ’Nika’, ’Booster’ i građevinska firma ’Božović’. Firma ’Božović’ ima neki kredit koji se sporan pa je banka proslijedila ’Terafudu’ da ne može doći do transakcije dok vlasnik ne prihvati da će riješiti taj sporni kredit, što je on i uradio“, kazao je Žižić.

Prema njegovim riječima „Nika“ i „Terafud“ su poslali svu dokumentaciju koju je banka tražila, a Božović poslao pismo kojim potvrđuje da će se sporni kredit dogovorno riješiti.

„Zamolio bih banku da razumije probleme naših kooperanata i radnika, koji su na rubu egzistencije, i da ubrzaju administrativnu proceduru jer su se svi uslovi stekli da se ta transakcija završi što prije“, kazao je Žižić uz napomenu da ne može precizirati kada će se to dogoditi, ali da se nada da bi sve moglo završiti najkasnije za tri sedmice.

Kooperant Rade Todorović pitao je direktora zašto im to 50.000 eura ne uplati mljekara od novca za prodatu vareniku.

„Ako se zna da odavde u prosjeku ide svakodnevno 2.000 litara mlijeka, to znači da im je dnevna dobiti oko 1.500 eura, odnosno mjesečna od 40.000 do 50.000, interesuje nas da li taj novac ulazi u tokove novca“, pitao je Todorović.

Rade Todorović

Direktor je objasnio da je račun preduzeća blokiran i da je banka do sada „skinula“ 40.000 eura sa njihovog računa. Međutim, Todorović je kazao da je, prema zadnjem izvještaju Centralne banke od 1.septembra račun firme 46 dana u blokadi na iznos od 570.000 eura.

„To znači da je blokada nastupila polovinom jula, a mi novac intezivnije tražimo od 1.aprila. Od ovih dnevnih para garantujem da sav novac ne ide preko računa čim ga donose vozači. Apelujem da se uključe institucije sistema, finansijska policija, poreska uprava i neko ko kontroliše tokove novca. U kafanu kada ne dobiješ račun na iznos od 50 centi odmah dolazi inspekcija i kažnjava. Ovdje se obrću pare, a njih nema da se nama isplate“, tvrdi Todorović.

Izvršni direktor je reagovao na najavu kooperanata da će ponovo organizovati blokadu kapije fabrike.

„Do sada nijesam podnosio prijavu policiji za blokadu, ali ako sada budete htjeli da blokirate podnosim prijavu. Možete da obustavite isporuku mlijeka ali ne da blokirate mljekaru“, poručio je Žižić.

Njegova izjava izazvala je revolt kod kooperanata koji su smatrali da imaju pravo na najavljenu blokadu.

„Nijesmo obavezni da finansiramo firmu. Evo 15 mjeseci nemamo ni centa, a dogovaramo se godinu i po pa ništa Neka dođe ministar Petar Ivanović da vidi šta se ovdje radi, da sa nama porazgovara, da nam pomogne da saznamo ko nam je ukrao novac“, kazao je Mitar Đurđevac kome mljekara za 14 mjeseci duguje oko 27.000 eura.

„Posle ovolikog čekanja da li smo zaslužili da nas neko hapsi i da se protiv nas podnose krivične prijave“, pitao je Dejan Mijatović.

Vlasnik „Nike“ dogovorio se sa firmom „Terafud“ da im imovina mljekare bude ustupljena u sto odsto vlasništvu uz obavezu da preuzmu sva dugovanja i potraživanja, a da prednost u isplati imaju radnici i kooperanti. Mljekara, čije postojeće obaveze iznose 2,5 miliona eura, radnicima duguje od četiri do 17 plata, a radni staž im nije povezan pet godina.

Novac potreban za liječenje

Pojedinim kooperantima, poput Milomira Pindovića, kome se za pola godine duguje oko 2.200 eura, novac je potreban za liječenje.

„Zbog bolesti ne bih smio ovdje da budem jer to može da me košta života, ali moram da na ovaj način tražim svoj novac kako bih mogao da nastavim liječenje van sistema. Svaki put kada sam dolazio da tražim novac morao sam da donesem izvještaj ljekara specijaliste što sam išao na VMA i pod tim okolnostima sam dobijao pare. davao novac. To je sramota. Ako ne dobijem novac, koji mi je neophodan za liječenje, počeću štrajk glađu“, poručio je Pindović.

Galerija

Bonus video: