Šansa za preduzetnike da predstave proizvode

0 komentar(a)
Sajam namještaja i dizajna, Foto: AP
Sajam namještaja i dizajna, Foto: AP
Ažurirano: 17.09.2014. 12:50h

Sajam namještaja prilika je za kompanije i preduzetnike iz oblasti drvne industrije da predstave svoje proizvode i razmijene informacije o tržišnim trendovima u dijelu potražnje i zahtjeva kupaca, saopštili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na otvaranju manifestacije.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju u Ministarstvu, koje je pokrovitelj manifestacije, Adem Fetić rekao je da je sajam i mjesto na kome se mogu “snimiti” i trendovi tehnoloških i konstruktivnih rješenja, odnosno dizajn finalnih proizvoda od drveta, u skladu sa prepoznatim ukusima kupaca.

“Drvna industrija u Crnoj Gori se mora okrenuti novim razvojnim inicijativama, kako u kreiranju proizvodnih programa u duhu savremenih trendova, tako i u organizacionom povezivanju sistemom klastera i sličnih oblika povezivanja”, kazao je Fetić.

On je naveo da Crna Gora sa šumskim resursima, koji su izvor kvalitetne sirovine za drvoprerađivače, mora iskoristiti komparativnu prednost i na kvalitetu zasnivati razvojne programe.

„Ministarstvo je, u skladu sa zaključcima Vlade, već definisalo mjere podrške na stabilizaciji tržišta sirovine za drvnu industriju. One se odnose na dodjelu koncesionih ugovora u skladu sa kriterijumima, koji će omogućiti preradu sirovine u kapacitetima koncesionara, što treba da demotiviše izvoz drvnih sortimenata u oblom stanju“, saopštio je Fetić.

To će se, kako smatra, povoljno odraziti i na cijene sirovine na domaćem tržištu.

Fetić je rekao da će Ministarstvo nastojati da obezbijedi poslovni ambijent u kojem će privredni subjekti i budući investitori imati dugoročnu sigurnost u kriterijume i transparentnost dodjele prava na korišćenje šuma, kako bi mogli planirati biznis na duge staze.

„U tom nastojanju, Ministarstvo intenzivno radi na utvrđivanju pravila i kriterijuma za posebno vrednovanje i stimulisanje većeg stepena finalne prerade proizvoda od drveta, što za krajnji efekat treba da ima i otvaranje novih radnih mjesta u toj oblasti“, objasnio je Fetić.

Prema njegovim riječima, okretanje prema evropskim tržištima i povećanje učešća finalnih proizvoda od drveta u ukupnoj proizvodnji drvne industrije, odraziće se na značajno povećanje supstitucije uvoza, kao i ponude domaćih proizvoda.

„To znači da se koncept planiranja razvojnih programa mora temeljiti na zahtjevima tržišta, što je osnovni uslov za povećanje konkurentnosti“, rekao je Fetić.

Direktor Sajma Ivan Kentera kazao je da na manifestaciji učestvuje 25 izlagača na preko 1,5 hiljada metara kvadratnih prostora.

„Cilj manifestacije je da okupi sve poznate proizvođače namještaja kao i trgovce“, zaključio je Kentera.

Sajam predstavlja šansu da crnogorske kompanije iz oblasti drvne industrije sagledaju potrebe tog segmenta tržišta i svoje mogućnosti za razvoj finalne prerade drveta.

Sajam, koji traje do nedjelje, održava se u garaži šoping mola Delta City.

Bonus video: