Radnici Ribarstva pridružuju se kolegama iz Metalca

Radnici Ribarstva su putem zadrugarstva radnika osnovali preduzeće Novo ribarstvo u namjeri da obećane otpremnine ulože u obrtna sredstva i uzimanjem fabrike u zakup od Komercijalne banke Budva pokrenu proizvodnju
2 komentar(a)
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2014. 10:23h

Radnici kompanije Ribarstvo Rijeka Crnojevića pridružiće se sjutra protestima radnika Metalca ispred zgrade Vlade u nadi da će na taj način ostvariti svoja prava.

Predsjednik radničke organizacije Ribarstva, koja djeluje u okviru Sindikata poljoprivrede i ruralnog razvoja pri Savezu sindikata Crne Gore (SSCG), Željko Jovićević, rekao je da se radnici nalaze na rubu egzistencije i biološkog opstanka.

Jovićević je podsjetio da su se radnici Ribarstva obratili ministru ekonomije Vladimiru Kavariću sa zahtjevom za povezivanje radnog staža i isplatu zaostalih zarada i otpremnina.

"Tražimo i pokretanje proizvodnje putem Novog Ribarstva ili da Vlada uzme fabriku i pokrene proizvodnju kako bi radnici nastavili da rade i obezbijedili egzistencije za svoje porodice", naveo je Jovićević u saopštenju.

On je rekao da su radnici prinuđeni da se organizuju i štrajkom ispred Vlade, a kasnije i štrajkom glađu, pokušaju da ostvare osnovna ljudska prava.

"Pravo za koje se zalažemo je pravo na rad jer smatramo da je državi Crnoj Gori potreban jedan takav vid proizvodnje", rekao je Jovićević.

Stečaj u Ribarstvu proglašen je 26. jula prošle godine i bez posla je ostalo 49 radnika. Radnicima nijesu uplaćene četiri godine radnog staža, kao i osam ličnih dohodaka i četiri regresa.

"Ribarstvo u stečaju posjeduje dio imovine koji nije u funkciji fabrike, a tu spada sedam maloprodajnih objekata i dva jednosobna stana čija je vrijednost, nakon dva oglašavanja za prodaju, vrlo mala, a čija je početna vrijednost oko deset odsto imovine Ribarstva", kazao je Jovićević.

Radnici Ribarstva su putem zadrugarstva radnika osnovali preduzeće Novo ribarstvo u namjeri da obećane otpremnine ulože u obrtna sredstva i uzimanjem fabrike u zakup od Komercijalne banke Budva pokrenu proizvodnju.

Jovićević je podsjetio da je do sada održano nekoliko sastanaka u cilju rješavanja problema u toj kompaniji, ali da je “sve ostalo mrtvo slovo na papiru”.

Bonus video: