Policija spriječila radnike Rudnika boksita da kamionima krenu za Podgoricu

Radnici sa Zagrada upalili su tešku mehanizaciju u namjeri da istom krenu za Podgoricu
84 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2014. 07:40h

Jutros u osam časova radnici nikšićkih Rudnika boksita podijelili su se u dvije grupe.

Prva grupa, njih oko 50 otišla je na utovarnu-istovarnu rampu odakle su pokušali kamionima da krenu za Zagrad gdje ih je čekala druga grupa radnika, njih oko 70.

U tome ih je spriječila policija pa su oni automobilima krenuli da se pridruže kolegama.

Radnici sa Zagrada upalili su tešku mehanizaciju u namjeri da istom krenu za Podgoricu gdje su u 11 zakazali protest ispred zgrade Vlade.

Policija je blokirala rampu na Zagradu, a kamioni, utovarna lopata, bageri i dalje stoje upaljeni pred otvorenom kapijom kopa dok polako pristižu kolege koje su bile na rampi.

U toku je svađa radnika i policije, jer radnici pokušavaju da probiju blokadu koju je policija postavila i krenu na protest u Podgoricu.

Predsjednik jedne od sindikalnih organizacija Boksita, Ilija Đilas, kazao je da su uputili zahtjev stečajnom upravniku Zdravku Cicmilu da im obezbijedi prevoz za Podgoricu ili u suprotnom da podnese ostavku.

Predstavnik druge sindikalne organizacije, Nikola Žugić rekao je u ime okupljenih na Zagradu da su radnici na takav radikalni potez odlučili nezadovoljni nerješavanjem teške situacije u Boksitima.

"Protestom zahtijevamo da se što prije ispune naši zahtjevi prije svega omogući kompaniji Neksan da obezbijedi sredstva za nastavak proizvodnje dok se ne nađe novi eventualni investitor", kazao je Žugić.

Neksan je u prošla tri mjeseca obezbjeđivao sredstva za proizvodnju i isplatu zarada, ali je zbog nemogućnosti plasmana preuzete rude tražio od Vlade da mu za izvjesno vrijeme odloži uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u Boksitima.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade prošle sedmice nije postignut dogovor o zahtjevu rudara da im radni staž, od 2009. godine do uvođenja stečaja, bude povezan prema obračunatim, a ne prema umanjenim zaradama.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, rekao je da Ministarstvo ostaje pri ranijim predlozima za rješavanje situacije u nikšićkim Rudnicima boksita, prema kojim pravo na otpremnine nemaju radnici pred penzijom.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a posljednja plata isplaćena je sredinom avgusta u iznosu od 240 eura do 570 eura, zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Stečajna uprava raspisala je novi oglas o prodaji Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona eura, jer se na prethodni, na kojem je imovina nuđena za 14 miliona eura, niko nije javio.

Podsjećamo da su radnici Rudnika boksita najavili su da će se danas u 11 sati okupiti ispred zgrade Vlade u znak protesta zbog nerješavanja situacije u ovom preduzeću

Galerija

Bonus video: