"Crnogorske banke su visoko profesionalne u korišćenju SWIFT-a "

1 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 17:16h

Crnogorske banke su visoko profesionalne u korišćenju SWIFT-a za obavljanje svih vrsta bankarskih poslova, prenstveno sa inostranstvom, saopšteno je danas na proslavi povodom desetogodišnjice te mreže Crnoj Gori.

Proslavu su organizovali Centralna banka Crne Gore i Udruženje banaka.

Kako je saopšteno iz Uduženja banaka, pored predstavnika domaćih banaka, proslavi su prisustvovali i gosti iz ove organizacije, Direktor SWIFT-a za Centralnu i Istočnu Evropu Majkl Forman i Regionalna menadžerka Džudit Barač.

"Osim zadovoljstva što su se Centralna banka i sve banke u Crnoj Gori opredijelile za članstvo u ovoj jedinstvenoj instituciji, gosti su istakli i visoku profesionalnost naših banaka u korišćenju SWIFT-a za obavljanje svih vrsta bankarskih poslova, prevashodno sa inostranstvom", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, poštujući zahtjev SWIFT-a, kao sve države u svijetu i crnogorske banke organizovale nacionalnu SWIFT grupu, koja djeluje pri Udruženju banaka Crne Gore.

Predsjedavajući crnogorske SWIFT grupe Ljiljana Dragičević, koja je i izvršni direktor u Atlas banci, kazala je da su se sve banke u Crnoj Gori odlučile za članstvo u SWIFT-u odmah nakon svog licenciranja, i, kako je navela, koriste sve značajne prednosti te mreže.

Iz Udruženja banaka obasnili su da je SWIFT globalna mreža za bankarsku komunikaciju, koja postoji više od 40 godina.

"SWIFT je prisutna u skoro svim zemljama svijeta, njih 215, i ima preko deset hiljada članica, uglavnom banaka, ali i drugih finansijskih institucija", kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, potpuna automatizacija i zaštićenost odlike su tog sistema, u čijem dugogodišnjem funkcionisanju, kako su naveli, nije bilo nijedne zloupotrebe niti ugrožavanja sigurnosti.

"SWIFT obezbjeđuje jedinstvenu platformu i standarde u razmjeni finansijskih podataka. Dnevno se putem SWIFT-a prenese preko 20 miliona poruka", naveli su iz Udruženja.

Bonus video: