UPCG: Prepoznat uspjeh razvoja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori

Predstavnici UPCG su naveli da je poseban naglasak bio na sinergiji između Međunarodne organizacije poslodavaca i njenih članica reprezentativnih organizacija poslodavaca na nacionalnom nivou
0 komentar(a)
UPCG, Varšava, Foto: UPCG
UPCG, Varšava, Foto: UPCG
Ažurirano: 15.09.2014. 13:47h

Unija poslodavaca (UPCG), čiji rad prati kontinuirano zalaganje za povoljno i održivo poslovno okruženje, predstavlja pozitivan primjer u regionu, ocijenjeno je na sastanku članova Međunarodne organizacije poslodavaca iz Evrope i Centralne Azije u Varšavi.

Na sastanku u Varšavi je, kako se navodi u saopštenju UPCG, prepoznat i uspjeh razvoja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i zavidan nivo saradnje među socijalnim partnerima.

"Crna Gora u tom smislu predstavlja primjer brzog i efikasnog razvoja instrumenata socijalnog dijaloga", ocijenjeno je na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici poslodavačkih organizacija Evrope i Centralne Azije, direktori Međunarodne organizacije rada i Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta.

Učesnici sastanka, među kojima su bili i predstavnici međunarodnih institucija i stručnjaci istaktnutih evropskih univerziteta, razgovarali su o razvoju organizacija poslodavaca i njihovom doprinosu u stvaranju održivog poslovnog okruženja na nacionalnom nivou.

"Na sastanku je bilo riječi i o prioritetnim politikama usmjerenim na stvaranje fleksibilnog tržišta rada i planiranim aktivnostima globalne mreže poslodavaca, o stanju socijalnog dijaloga u zemljama regiona, nivou tripartitne saradnje vlade, poslodavaca i sindikata, kao i ulozi socijalnih savjeta u kreiranju nacionalnih ekonomskih i socijalnih politika", saopšteno je iz UPCG.

Predstavnici UPCG su naveli da je poseban naglasak bio na sinergiji između Međunarodne organizacije poslodavaca i njenih članica reprezentativnih organizacija poslodavaca na nacionalnom nivou.

Na sastanku su predstavljeni strateški prioriteti za ovu i narednu godinu, koji podrazumijevaju zastupanje interesa privrede u Međunarodnoj organizaciji rada, drugim relevantnim agencijama UN, ali i svim multilateralnim sistemima na nacionalnom i međunarodnom nivou u odnosu prema vladi, sindikatima i svim akterima čije djelovanje zahtijeva neophodan dijalog sa biznisom.

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, je tokom trodnevne radne posjete Poljskoj razgovarao sa ambasadorom Crne Gore u Varšavi, Ramizom Bašićem, o ekonomskoj diplomatiji i unaprijeđenju saradnje crnogorskih i poljskih privrednika.

Crnogorska delegacija, u kojoj su bili i generalni sekretar Suzana Radulović i šef Sektora za međunarodnu saradnju Jelena Ognjenović, imala je brojne bilateralne sastanke, tokom kojih su dogovoreni zajednički projetki sa organizacijama poslodavaca Slovenije i Makedonije.

Bonus video: