Radnici Metalca protestuju ispred Vlade

Radnici Metalca štrajkuju i protestuju od 18. decembra zahtijevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje
0 komentar(a)
Metalac Montavar, Foto: Svetlana Mandić
Metalac Montavar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.09.2014. 12:25h

Radnici Montavar Metalca, njih oko 50, protestuje ispred zgrade Vlade zahtijevajući rješenje za izlazak iz teške situacije u kojoj se firma nalazi.

Ogorčeni radnici poručuju da ni nakon pet mjeseci, kada su prošli put bili na istom mjestu, njihovi zahtjevi nijesu ispunjeni, te da su dovedeni na prosjački štap.

Radnici su odustali od zahtjeva za pokretanje proizvodnje i sada traže 14 plata, povezivanje dvije i po godine radnog staža i isplatu odpremnina po Kolektivnom ugovoru, koje u prosjeku iznose oko 11.700 eura.

Poručuju da će ispred Vlade ostati do ispunjenja zahtjeva.

"Demonstrativno odustajemo od pokretanja proizvodnje, jer za nas nema razumijevanja i niko ništa nije učinio na tom planu", poručili su radnici.

Radnici su Televiziji Vijesti kazali da su ispred Vlade došli da "izvrše nad nama egzekuciju kad nam nijesu pomogli, da nam makar pomognu da umremo kao ljudi".

Predsjednik Sindikata Metalca, Radisav Jauković je podsjetio da je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, formirao radnu grupu za rješavanje stanja u Metalcu, u kojoj su predstavnici tri ministarstva, Investiciono–razvojnog fonda (IRF) i gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović.

"Sastali su se samo jednom, što je nekorektno i neozbiljno“, naveo je Jauković.

Radnici Metalca štrajkuju i protestuju od 18. decembra zahtijevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje.

Metalac u stečaju 2004. godine kupio je Goran Mladenović iz Slovenije za 450.000 eura, da bi, nakon uspješnog poslovanja, pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može da radi zbog duga od oko tri miliona eura.

Metalcu je, uz garancije Vlade, obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering sa 104 zaposlena i isplatu dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Metalac je, početkom prošle godine preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je IRF postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih, kao garanta države, naplatila 1,5 miliona eura.

Javnu podršku radnicima Metalca uputili su zaposleni Radventa, nekadašnjeg pogona nikšićke Željezare, čiji vlasnik treba da bude turska kompanija Tosčelik.

Bonus video: