Budi odgovoran: Protekle sedmice izrečeno 14 kazni

Od ukupno 81 pritužbe, evidentirane od ponedjeljka, 14 nije dobilo odgovor, a šest je u proceduri. Pritužbe koje su u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa
72 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.09.2014. 11:39h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirana 81 primjedba, na osnovu kojih je izrečeno 14 novčanih kazni od 30 do 2,8 hiljada eura.

Najveća novčana kazna, od 2,8 hiljada eura, izrečena je I.B. i N.D. iz Ulcinja zbog nelegalnog obavljanja djelatnosti na plaži, neprijavljenih radnika i neposjedovanja ugovora sa Javnim preduzećem Morsko dobro.

Inspektori su, na osnovu prijave o različitim cijenama na rafovima i kasi, sa 1,1 hiljadu eura kaznili kinesku prodavnicu u blizini Autobuske stanice u Budvi. Ista primjedba bila je razlog zbog koje je sa 700 eura kažnjena prodavnica Maxi u Budvi.

Sa 450 eura ove sedmice je kažnjen štand sa voćem i povrćem u blizini Eko pumpe u Herceg Novom, zbog neizdavanja fiskalnih računa. Kazne od po 300 eura izrečene su hercegnovskom Aco baru jer su inspektori zatekli proizvode bez deklaracije i radnike bez uniforme, kao i plaži Jaz zbog nelegalno postavljenih ležaljki.

Kazne od po 200 eura ove sedmice su izrečene apartmanima La Ros u Budvi, zbog neizdavanja fiskalnih računa i nevođenja knjige gostiju, prodavnici voća i povrća na Topliškom putu u Budvi i frizerskom salonu pored CD shopa Matriks u Beranama.

Inspektori su, na osnovu prijave o nelegalnom radu i buci, sa 150 eura kaznili kafanu Gradina na Zabjelu u Podgorici i donijeli rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem. Istim iznosom kažnjeni su i restoran Cuba libre na Žanjicama na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa i vila Mandela u Budvi zbog nelegalnog izdavanja smještaja.

Inspektori su sa 100 eura kaznili apartmane Tati u Ulcinju zbog nelegalnog rada, dok je najniža kazna od 30 eura izrečena frizerskom salonu u Bijelom Polju zbog obavljanja djelatnosti po pozivu.

U okviru kampanje je i ove sedmice evidentirano nekoliko prijava nepravilnosti na kupalištima, koje su se uglavnom odnosile na nepropisno postavljanje plažnog mobilijara. Tako je bilo i u slučaju plaže Lazaret u Meljinama pored Herceg Novog, ali je nepravilnost otklonjena prilikom kontrole.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu Ž.D. iz Bara, jer je objekat bio zatvoren, kao ni perionice na Starom Aerodromu u Podgorici, koju nijesu mogli pronaći. Ove sedmice nije obavljena ni kontrola preduzeća Viner Co iz Podgorice, koje nije pronađeno u Centralnom registru pod navedenim imenom.

Inspektori prilikom kontrole poslastičarnice Montenegro u Budvi, prijavljene za nelegalno postavljanje bašte na šetalištu, nijesu zatekli postavljene stolove i stolice, dok su automehaničarskoj radnji na Igalu, kontrolisanoj na osnovu prijave o nelegalnom radu, izdali rješenje o otklanjanju nepravilnosti.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555

Prilikom kontrole hotela Svetlana i Sveti Nikola u Baru prijavljeni objekti nijesu radili, ali je prijava proslijeđena Poreskoj upravi. Inspektori su prilikom kontrole Javnog komunalnog preduzeća Cetinje, po osnovu pritužbe o neuplaćenom radnom stažu, utvrdili da se podnosilac obratio inspekciji po isteku zakonskog roka.

Inspektori su ove sedmice izdali zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv kopirnice Student u Nikšiću zbog neprijavljivanja djelatnosti, dok su na osnovu prijave o nelegalnom radu Doma kulture u Ulcinju utvrdili da objekat ne radi, jer je na njega ranije stavljen službeni pečat, koji nije povrijeđen.

Inspektori su prijavu protiv budvanskog JRB proslijedili Turističkoj inspekciji, dok su prilikom kontrole navodnih nelegalnih građevinskih radova u Budvi utvrdili da se oni ne obavljaju. Kada je riječ o prijavi nelegalnog obavljanja djelatnosti rent-a-cara u Ulcinju, inspektori su utvrdili da se ne radi o preduzeću, već o građanima koji su rentirali vozila strancima.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 26 od ukupno 61 pritužbe na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkih kafića Krigla, Olja i Falkrik, preduzeća Beno i La Scala u Podgorici, budvanske Airtopie, Explorera, Ravnjaka, DSA i Agirane, poslastičarnice Montenegro, frizerskog salona Still i preduzeća Gorica iz Budve, prodavnice Cash and Carry u Zelenici i neimenovane na Igalu, plaže ispod barske Habane, trafike na Žukotrlici u Baru, pljevaljskog D4, salona namještaja Namos i Zećanka i trafika Rokšped Tabacco-a na Cetinju.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrole po osnovu prijava protiv D.R i T.B. iz Podgorice, V.V. iz Kotora, V.J. i P.S. iz Herceg Novog i Ž.K. iz Bijelog Polja.

Od ukupno 81 pritužbe, evidentirane od ponedjeljka, 14 nije dobilo odgovor, a šest je u proceduri. Pritužbe koje su u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje i vožnju, naplatu kesa s logom, prodaju proizvoda sa isteklim rokom, uskraćivanje radnicima prava na sedmični odmor, smeće, rupe na putu i demoliranje stubova ulične rasvjete.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Uvedena je i posebna kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: