Traže parlamentarnu istragu zbog prodaje imovine fabrike "Radoje Dakić"

1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva Vijesti
Milan Vukčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.09.2014. 11:37h

Nevladina organizacija (NVO) Udruženje manjinskih akcionara "Radoja Dakića" iniciraće otvaranje parlamentarne istrage zbog otuđenja nekretnina podgoričke fabrike od oko 110 hiljada metara kvadratnih.

Predsjednik Udruženja, Milan Vukčević kazao je da je „Radoje Dakić“ prihodovao po tom osnovu oko deset miliona EUR, što je manje od protivvrijednosti same infrastrukture.

"Prosječna tržišna cijena odgovarajućih nekretnina koja se postizala u slobodnom prometu je mnogo veća, iako se radilo o industrijskoj zoni", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je pitao na osnovu kojih kriterijuma, metodologije i ko je utvrđivao prodajnu cijenu i da li su prilikom procjene uzeti u obzir koeficijenti lokacije i kvaliteta nekretnina.

"Od tog zemljišta nešto je prodato Delti, Exponatu, Opštini Podgorica za oko deset miliona, što znači da je prosječna cijena bila 100 eura po kvadratu, a 117 eura je samo infrastruktura tu. Sve je to ispod tržišne cijene i ukazuje da se radi o nekim mutnim poslovima", ocijenio je Vukčević.

On je podsjetio da su radnici i ranije tražili informacije o svemu šta se dešavalo prilikom prodaje imovine beogradskoj firmi Delta, vlasnika Miroslava Miškovića.

"Gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, ranije je rekao da je zemljište prodato na drugoj aukciji po nižoj cijeni od procijenjene. Postignuta cijena nije bila dovoljna ni da se sprovede socijalni program čime su takođe prekršeni propisi", smatra Vukčević.

On je rekao da ne zna da li su transakcije između "Radoja Dakića", Delte, Opštine Podgorica i firmi koje sada rade objekte na zemljištu poznate poreskim organima.

"Znamo kako se određuje osnovica za utvrđivanje poreza nepokretnosti. Osnovano sumnjamo da su na račun državne i radničke imovine neke privatne firme zaradile ogroman novac i izgradile svoj biznis", naveo je Vukčević.

Ta NVO će predložiti saslušanje Mugoše, glavnog administratora Željka Vukovića, koji je tada bio predsjednik Odbora direktora „Radoja Dakića“ i izvršnog direktora preduzeća, Mihaila Tomovića, protiv kojih su i ranije podnosili krivične prijave.

Bivši radnici "Radoja Dakića" od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: