SNP: Potrebna parlamentarna istraga o KAP-u i DKP-u

U SNP-u u kratkim rokovima očekuju odgovor od predstavnika klubova DF-a i Pozitivne i procesuiranje inicijative u parlamentarne procedure
66 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.09.2014. 14:10h

Socijalistička narodna partija (SNP) inicirala je pokretanje postupka za otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog (DKP) i Kombinata aluminijuma (KAP).

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović kazao je da postoji potreba da se kroz institut parlamentarne istrage i formiranjem Anketnog odbora, Skupština bavi postupcima privatizacije odnosno očuvanja državne i imovine akcionara i zaposlenih u KAP-u i DKP-u, imajući u vidu koliko dugo teče proces prodaje, odnosno devastacije te imovine.

"Sačinili smo nacrt predloga odluke o otvaranju parlamentarne istrage i sa tim smo upoznali klubove Demokratskog fronta (DF) i Pozitivne Crne Gore, kako bismo kroz konsultacije došli do potrebnog broja poslanika, odnosno njih 27", kazao je Damjanović na konferenciji za novinare.

U toj partiji u kratkim rokovima očekuju odgovor od predstavnika klubova DF-a i Pozitivne i procesuiranje te inicijative u parlamentarne procedure.

Damjanović, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ranije je podnio inicijativu za konsultativno saslušanje u vezi sa poslovanjem DKP-a, koja nije dobila potrebnu većinu poslanika iz vlasti.

"Procjena je bila da zbog važnosti ove teme za državni i javni interes, postoji potreba da se iskoristi mehanizam koji Skupština ima na raspolaganju, odnosno parlamentarna istraga i formiranje Anketnog odbora", dodao je Damjanović.

Poslanik SNP-a, Velizar Kaluđerović ocijenio je da sve što je vlast uradila povodom privatizacije i prodaje KAP-a predstavlja izdaju ekonomskih interesa države.

"I u KAP-u i DKP-u država je bila većinski akcionar, a do sada se nijedan državni organ nije bavio pitanjem uspješnog, odnosno neuspješnog gazdovanja državnom imovinom", naveo je Kaluđerović.

On je rekao da ta partija podnosi predlog da se sprovede parlamentarna istraga, s obzirom da se radi o desetinama i stotinama miliona vrijednoj državnoj imovini.

"Država je, pored toga što je bila većinski akcionar u KAP-u prije njegove prodaje, u trenutku kada je uveden stečaj direktno potraživala 150 miliona eura po osnovu garancija koje su izdate i plaćene cijene za električnu energiju”, precizirao je Kaluđerović.

Kako je dodao, predstavnik Vlade u Odboru povjerilaca dao je saglasnost, u ime Vlade, i KAP je prodat za 28 miliona eura.

"U DKP-u uveden je stečaj i donijeta je odluka o prodaji za 13,2 miliona eura, a tada je država potraživala 30 miliona eura po osnovu neplaćenih poreza, akciza i drugim osnovama”, rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, Vlada i drugi nadležni organi vukli su određene poteze da se poveća vrijednost imovine KAP-a i DKP-a, ali tek nakon što je ona prodata i privatizovana. Na taj način korist od uvećanja te imovine nije i neće imati država nego oni koji su postali većinski vlasnici ili kupci te imovine.

"Nakon prodaje, područje Kombinata proglašeno je biznis zonom i kroz navodnu razmjenu zemljišta novom vlasniku pripalo je oko pola miliona kvadrata zemljišta, za koje nije plaćena cijena", rekao je Kaluđerović.

Mjesec nakon što je zaključen ugovor o prodaji svih nepokretnosti DKP-a, kako je podsjetio, Vlada i Glavni grad su sa vlasnikom nepokretnosti DKP-a, Zetagradnjom, zaključili sporazum. Oni su nakon što su prodali državnu imovinu preuzeli obavezu da na toj lokaciji urade sve što se tiče prostorno planske dokumentacije.

"Zbog čega Glavni grad i Vlada to nijesu učinili ranije, pa da njena vrijednost bude višestruko veća i da država bude u prilici da naplati makar ono što su njena direktna potraživanja", pitao je Kaluđerović.

On je naveo da bi Skupština u konkretnom slučaju utvrđivala činjenice da li su nadležni organi ulagali pravna sredstva u ciju zaštite državne imovine kao dijelu imovine KAP-a i DKP-a, odnosno predmet parlamentarne istrage je rad državnih organa, u slučaju da neko pokuša da traži izgovore za negativan odnos prema podnošenju istrage, jer je u tim preduzećima u toku stečajni postupak.

Poslanik SNP-a, Neven Gošović kazao je da je ta stranka smatrala potrebnim da Skupština otvori parlamentarnu istragu i obrazuje Anketni odbor, čime ujedno ta partija pokreće parlamentarne aktivnosti.

"To smo uradili nakon činjenice da su u osnovi popunjeni oni neposredni razlozi koji su uslovili da krajem jula napustimo rad parlamenta", dodao je Gošović.

Bonus video: