Ivanović: Otkup jagnjadi po prošlogodišnjoj cijeni

59 pregleda 4 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2014. 13:07h

Vlada će i ove godine organiziovati otkup jagnjadi, a cijena će, kao i prošle godine, biti 2,3 eura po kilogramu žive vage, odnosno 4,3 eura po kilogramu mesa, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da je Vlada na današnjoj sjednici, na inicijativu Ministarstva, podržala predlog da se i ove godine krene u organizovani otkup jagnjadi.

„Ono što smo dogovorili jeste da pokušamo da umanjimo jedan dio problema koji su se pojavljivali u prošlosti. Jedan se odnosio na kamatnu stopu pa će ona biti niža i iznosiće tri odsto“, kazao je Ivanović.

On je rekao da ta sredsta neće opterećivati nikakvu prihodnu, niti rashodnu stranu Investiciono-razvojnog fonda (IRF) iz razloga što postoji posebna linija za kreditiranje poljoprivrede.

„Ta sredstva IRF nabavlja još i po nižoj kamatnoj stopi od ove“, naveo je Ivanović.

On je saopštio da je prednost penzionera to što je cijena negdje oko 20 odsto niža u odnosu na sadašnju tržišnu cijenu.

„Penzioneri će to moći da otplate u osam mjesečnih rata“, precizirao je Ivanović.

On smatra da se na taj način daje podsticaj razvoju mesne industrije ne samo kada je u pitanju otkup nego i prerada i kasnije prodaja mesa.

„U našem Agrobudžetu najveći dio je usmjeren upravo na razvoj i jačanje stočnog fonda i isto tako na podsticaje mesnoj industirji“, objasnio je Ivanović.

On je rekao da su tri kompanije uključene u taj proces. To su Gradina iz Rožaja, "Goranović" iz Nikšića i Franca iz Bijelog Polja.

„To su tri kompanije koje su se već tokom prethodnih nekoliko godina pokazale kao vrlo efikasne u realizaciji tog posla“, zaključio je Ivanović.

Bonus video: