Produžen rok Pejoviću da plati za KAP

10 komentar(a)
Veselin Perišić, Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Perišić, Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2014. 11:45h

Odbor povjerilaca Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju dao je saglasnost za produženje roka nikšićkom Unipromu za uplatu preostalih 24 miliona EUR do okončanja sudskih sporova u Nikoziji i Privrednom sudu u Podgorici.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, kazao je da je bivši vlasnik KAP-a, Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) te postupke pokrenula nakon zaključenja kupoprodajnog ugovora, na šta nijesu uticali kupac i prodavac, niti su ih mogli predvidjeti.

On je naveo da taj rok ne može trajati duže od šest mjeseci.

Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, uplatio je u srijedu četiri miliona EUR od 28 miliona, za koliko mu je prodata imovina KAP-a.

„Uniprom je uplatio četiri miliona EUR i odrekao se prava na povraćaj uplaćenog novca ukoliko u predviđenom roku ne ispuni obaveze ili u slučaju raskida, odnosno odustajanja od kupoprodajnog ugovora“, naveo je Perišić u saopštenju.

Pejović je kupoprodajnu cijenu prvobitno trebalo da uplati do 10. jula, ali mu je stečajna uprava fabrike produžila rok do 60 dana. On je odlaganje plaćanja tražio zbog sudskog spora na Kipru.

Na prvom tenderu za KAP Pejović je predložio da imovinu KAP-a plati u dvije rate i to na način što bi prvih 15 miliona EUR bilo uplaćeno u roku od 30 dana, dok bi preostalih 13 miliona bilo uplaćeno naknadno, u dogovoru sa povjeriocima i posredstvom stečajnog upravnika.

U drugom krugu bio je jedini ponuđač i nekoliko puta je rekao da će u cjelosti biti izmirena kupoprodajna cijena, kao i da se može računati i na podršku njegovih poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Uniproma sa stečajnom upravom KAP-a ističe danas.

Bonus video: