Euro blago ojačao

Glavni razlog zaustavljanja pada je stav tržišta da je pad zajedničke valute ipak bio prekomjeran
82 pregleda 0 komentar(a)
Euro, Euro po euro, Novac, Kovanice, Foto: Shutterstock
Euro, Euro po euro, Novac, Kovanice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2014. 08:57h

Euro je u ostvario manji rast u odnosu na dolar, nakon što je prethodno pao na najniži nivo u posljednjih 14 mjeseci.

Glavni razlog zaustavljanja pada je stav tržišta da je pad zajedničke valute ipak bio prekomjeran.

"Do slabljenja evropske valute došlo je zbog razmimoilaženja monetarnih politika Evropske centralne banke (ECB) i američke centralne banke Federalne rezerve (FED)", navodi se u izvještaju FXLidera.

I dok je ECB primoran da dodatno popusti monetarnu politiku kako bi podstakla oporavak regionalne ekonomije FED će do kraja godine završiti sa programom kupovine obveznica, a moguće je da će uskoro i povećati kamatne stope.

Danas osim aukcije desetogodišnjih državnih obveznica u Njemačkoj i SAD-u nema značajnijih ekonomskih izveštaja. Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD pao je 0,1 odsto.

Cijena zlata umjereno je porasla tokom azijskog trgovanja podstaknuta rastom fizičke tražnje do koje je došlo zbog početka jesenje sezone svadbi u Indiji, ali i zbog velikog prethodnog pada cijene.

Ipak rast će vjerovatno biti ograničen zbog očekivanja da će FED uskoro povećati referentne kamatne stope.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata porasla je 0,68 odsto.

I pored izveštaja Američkog instituta za naftu koji je pokazao veći od očekivanog rast zaliha tokom prošle sedmice u SAD-u, cijena sirove nafte nastavila je da se spušta.

Danas se očekuje Vladin izveštaj o zalihama u SAD-u tokom prošle sedmice. Očekuje se pad zaliha. Američki institut za naftu u utorak je objavio izveštaj koji je pokazao pad zaliha od 1,9 miliona barela.

Porasle su i zalihe benzina i destilata.

Bonus video: